DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Eljött az igazság pillanata (Moraj és derültség a kormánypárti padsorokban.): a szocialisták által beterjesztett költségvetési törvény - sokan nevettek ezen már korábban is, de úgy gondolom, hogy önök lesznek az utolsók, akik ezen nevetni fognak (Derültség az ellenzéki sorokban.) - nagy hiányossága, hogy köszönő viszonyban nincs a beterjesztett költségvetés a szocialista ígéretekkel; itt van az igazság pillanata.
A Balatoni Halászati Rt. részvényeinek állam által birtokolt részét a szocialisták el kívánják adni. A Balaton környékén élő emberek nem értik, miként kerülhet magánkézbe egy olyan cég, amely óriási hatással van a Balaton ökológiájára, annak halállományéletére és a Balaton környékén élő emberekre. A Balatoni Halászati Rt.-t fontos állami kézben tartani, mert annak elsődleges feladata a haltelepítés, az állami halvagyon megőrzése és az ökológiai egyensúly fenntartása.
A polgári kormány korábban úgy döntött, hogy a piaci halászattal szemben a Balatonon a horgásznak kell elsőbbséget nyújtani, szóval a horgászni kívánó minden polgárnak. A kidolgozott koncepció alapján első számú célnak kell maradni annak, hogy a halászat-horgászat a tavon fennmaradhasson. A polgári kormány tervei szerint az rt.-n belül szétvált a piaci és a közhasznú tevékenység: a köz javát szolgáló tevékenységi kört állami vagy régiós forrásokból kívánták biztosítani; a piaci többletforrások segítségével történt volna a haltelepítés, a halőrzés, ami az egyik legfontosabb kérdés, és a környezetvédelmi szempontból igen fontos busahalászat is.
A polgári kormány az rt. részvényeinek többségét önkormányzati tulajdonba juttatta, ezzel bebizonyította, hogy fontos a Balaton-régió, és a csupasz üzleti érdekeken túl a Balaton érdekei is kiemelten fontosak a kormány számára. Az emberek most azt látják, hogy a szocialista kormány a Balatoni Halászati Rt.-t kizárólagosan pénztermelő vállalkozásként, nem utolsósorban vagyontermelő vállalkozásként értékeli; eladják, elkótyavetyélik az állami és önkormányzati tulajdonú részvénytársaságot. A Balaton környékén élő emberek és a hozzánk látogató turisták pontosan tudják, hogy a társaság tulajdonában nagy értékű ingatlanok találhatók, ezeket az ingatlanokat már jó néhányan kinézték önmaguknak.
Az önkormányzatok, a Balatonért élő emberek véleménye azonos a kérdésben: egy új közhasznú társaság kialakítására van szükség. Szeretnénk tehát, ha ez a társasági vagyon száz százalékban átkerülne oda, ahova illik: a közhasznú társasághoz. Mindenképpen meg kell kapni mintegy 300 millió forintot ahhoz, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács külön forrásokból biztosítani tudja a legszükségesebbeket.
Tisztelt Miniszter Úr! A balatoni emberek pontosan emlékeznek még, hogy mi történt a Horn-kormány idejében. Félelmük azon tapasztalat okán sem kérdőjelezhető meg, hogy a szocialisták sokszor igen hátrányos helyzetbe hozták a térségben élő embereket. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Kérdéseim a következők:
A szocialisták mely érdekemberei kívánják rátenni a kezüket a Balatoni Halászati Rt.-re? Nevezzük meg őket! (Az elnök ismét csenget.) A balatoni emberek biztonságban érezhetik-e magukat, miniszter úr? (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť