BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Talán nem véletlen, hogy a költségvetési vita megkezdésekor az ország valamennyi pontján nagy erővel megindultak a plakátragasztók, és az MSZP plakátjait gyorsan leszedték, letakarták őket; sok helyen, ahol még nem találtak utánuk egy új hirdetést, csak fehér plakáttal letakarták.
Ugyanis már az általános vita első napján mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy vannak kis hazugságok, és vannak nagy hazugságok. Kis hazugság az, amikor az ember apró dolgot elhallgat, vagy esetleg egy örömszerzés érdekében eltitkolja például a megvásárolt ajándékot a jutalmazandó elől. A nagy hazugságok azok, amikor előre megfontoltan, aljas szándékkal becsapunk embereket, csak azért, hogy a saját pozícióinkat javítsuk. Kérem szépen, a "több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak" a nagy hazugságok kategóriájába tartozik. És hogy miért tartozik ebbe a kategóriába, arra hadd mondjak el megint csak néhány számadatot.
Előttem szóló képviselőtársaim elmondták már, hogy gyakorlatilag ez a mostani költségvetés nem más, mint az önkormányzatok függetlenségének a felszámolása. Csodálkozom egyébként, mert az SZDSZ-es padsorokban ülők, amikor bármikor a költségvetési vita tárgyalására került sor, akkor az elsők között voltak, akik az önkormányzatok önállóságát féltették, és mindig több szabadságjogot kívántak biztosítani számukra. (Kuncze Gábor: De nem sikerült!) Úgy látszik, kormányzati oldalról más a szemlélet, más a törekvés.
Mohács város önkormányzatát tekintve 500 millió forint a többletigény a jövő évre, ami a közalkalmazotti béremelések forrásigényét jelenti, ehhez képest alig több mint a felét adta oda vagy szándékozik odaadni normatívában a kormányzat, tehát 268 millió forint fennmarad mint hiány, amire önök azt mondják, hogy majd az szja-többletből, a gépjárműadó többletéből és az iparűzési adó többletéből kell fedezni. Kérem szépen, 75 millió és 18 millió forint az szja és a gépjárműadó, tehát összességében még mindig fennmarad 175 millió forint hiány!
Vagyis mi történik? Azt az iparűzési adót, ami a helyi fejlesztéseket, a polgárok helyi életkörülményeinek a javítását szolgálná, azt kell kifizetnünk a béremelésre! Magyarul: önök beküldték a csalánba az önkormányzati vezetőket és a polgárokat, és velük fogják elintéztetni azt, amit önöknek kellett volna. Erről szól ez a költségvetés, és ez szomorú. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť