DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY gyermek-, ifjúsági és sportminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az előző kormány által elindított stadionrekonstrukciós program 38 stadion felújítását foglalta magában. A program költségvetése összesen 19,5 milliárd forint, amiből a tervezett állami támogatás 12,7 milliárd, a tulajdonosok, zömmel önkormányzatok hozzájárulása 5,1 milliárd, a remélt vállalkozói hozzájárulás pedig 1,7 milliárd forint volt.
A kormányváltás idejére az egyes stadionok rekonstrukciója, illetve a program egészének megvalósítása lehetetlenné vált. Ennek három alapvető oka volt. Egyrészt: a stadionok esetében alultervezett volt a költségvetés, azaz a pénz elfogyott, mielőtt a tervezett műszaki tartalom beépülhetett volna. Másrészt: a vállalkozói részvétel jelentősen elmaradt a várttól. Végül, a harmadik ok az volt, hogy a rendelkezésre álló forrásokat gyakran az eredetitől eltérő célokra használták fel. Ebbe a körbe tartozik az úgynevezett beléptető rendszer vásárlása is.
Az egyes stadionok újjáépítésére szervezett tulajdonosi bizottságok a beléptető rendszer kialakításához összesen 1,2 milliárd forintot terveztek a 19,5 milliárdon belül. Az ISM a tulajdonosi bizottságok megkérdezése nélkül a beléptető rendszer beszerzésére 3,2 milliárd forintos összeget irányzott elő. Végül a Sportfolió Kht. által lefolytatott közbeszerzési eljárás a későbbi pótmegrendelésekkel együtt 5,2 milliárd forintért vásárolta meg a műszaki berendezést a debis Dataware konzorciumtól.
Az eredeti céltól eltérő felhasználás miatt így közel 4 milliárd forint finanszírozási hiány keletkezett. A rendszer beszerzésével kapcsolatban azonban további problémák is felmerültek. Először: a szakmai előkészítés nem volt megfelelő, hiszen olyan helyekre is tervezték a telepítést, ahol elemi feltételek, például a pályát övező kerítés hiányzott. Másodszor: a rendszer egyik fontos elemét, a kapukat azonos minőségben rendelték meg, függetlenül attól, hogy a Megyeri úti stadionba vagy a celldömölki futballpályára kerültek ezek. Harmadszor: a beszállításnál figyelmen kívül hagyták a program ütemezését, ezért a rendszer egy részének a garanciája az előtt lejár, hogy akár az eredeti terv szerint is megtörtént volna a beépítés, felhasználás. Végül negyedszer: a telepített rendszer üzemeltetésének alapvető kérdéseit csak a beszerzést követően kezdték el vizsgálni. Ez alapján derült ki, hogy a rendszer éves üzemeltetési költsége nagyságrendileg azonos összeg a Magyar Labdarúgó Liga éves jegyárbevételével, azaz félmilliárd forint.
A képviselő úr konkrét kérdéseire mindezek alapján az alábbi választ tudom adni. A beruházás megvalósítása nélkülözte a gazdasági racionalitást, és a tárca új vezetésének véleménye szerint ellentmondott a közpénzekkel való takarékos és szabályszerű gazdálkodás legelemibb követelményeinek is.
(11.20)
A program ez évi feladatainak finanszírozására a pénzügyi forrás rendelkezésre áll, hiszen a Medgyessy-kormány lényegében döntött a hiány pótlásáról. A program műszaki tartalmát azonban az érintettek bevonásával kell átgondolni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Az ismertetettek alapján kijelenthető, hogy nincs szükség a rendszer teljes kiépítésére, és annak pénzügyi terhei miatt ez nem is lehetséges. Kérem a válaszom elfogadását.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť