GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen. Az Országos Kriminológiai Intézet által készített tudományos értékű hatástanulmány országos reprezentatív mintán interjúkat készített jogalkalmazókkal, rendőrökkel, ügyészekkel, ilyen ügyekben eljáró bírákkal. Az ő 61 százalékuk azt mondta, hogy a '99-es szigorítás nem érte és nem is érhette el az általa kitűzött célt: a kábítószer-fogyasztás visszaszorítását, pláne nem megszüntetését. Egy nyitott kérdésre a háromnegyedük egyetlenegy társadalmi hasznot nem tudott megnevezni. Nyitott kérdés volt: mondjon egy hasznot, egy társadalmi hasznot a '99-es szigorítással kapcsolatban - kérdezték a kérdőíven a rendőröktől, ügyészektől, bíráktól. A háromnegyedük egyetlenegy ilyet nem tudott megnevezni. Ezt adott esetben kommentálhatják a '99-es szigorítást pártoló, jelenleg ellenzékben ülő képviselők.
Még egyet szeretnék a figyelmükbe ajánlani: a megkérdezett jogalkalmazókat megkérdezték arról is, hogy milyen pontokon módosítanák újra tovább ezt a jogszabályt. A legtöbbet emlegetett javaslatok között szerepelt az elterelés intézményének a '99 előtti helyzetre való visszaállítása.
Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy a dílerek bejuthatnak-e a középiskolákba, önök többen jogvégzett emberek, nagyon jól tudják, hogy van egy bizonyítási eljárás. Mondhatja azt egy díler, hogy én csak egyszer fogyasztottam, és az az iskolás a barátom és együtt szívtuk el, csak ha a rendőrök elmennek a lakására házkutatást tartani, ott nem csekély mennyiséget fognak találni, a rá vonatkozó tanúvallomásokból ki fog derülni, hogy nem egyszer adta át, hanem többször adta át, és nem közös fogyasztásra adta át. Ez benne van a jogszabályban. Ha már többször, ha nem közös fogyasztásra adja át, akkor már nem mentesülhet a büntetés hatálya alól. Ez a lényeg. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Így nem mentesülhetnek a dílerek ezzel a szabályozással ez alól a büntetés alól. Ez a lényeg, képviselőtársaim.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť