DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Az előre bekészített vagy be nem készített hozzászólásomtól eltekintek, és szeretnék a vitában elhangzottakra reagálni. Úgy veszem észre, a hozzászólók mindkét oldalon egyetértenek abban, hogy elég jelentős számú vállalkozót fog érinteni ez az egyszerűsített adónem. Az is kiderült a vitából, hogy konkrét statisztikai háttér van a mögött a becsült érték mögött, hogy maximum 500 ezer, de lehet, hogy több százezer olyan vállalkozás működik jelenleg az országban, akik döntően a saját munkájuk révén vállalkozók, emiatt költségeik, egyéb áfaköteles terheik nincsenek.
Úgy gondolom, hogy megfogalmazható egy teljesen fordított gazdasági megközelítés, mint amivel Tállai úr élt. Úgy gondolom, hogy ennek révén a visszaélések száma csökkenhet. Ha olyan reális mértékű egy adó, amit már nem érdemes - rossz szóval - kikerülni, akkor, úgy gondolom, ez javítja a gazdálkodásban a morált, és javítja az adózási fegyelmet. Ennek révén a talán arányában kisebb, de számosságában nagyobb adóbefizetés a költségvetés adóbevételét még növelheti is.
(17.00)
Örömmel hallom, nyitottnak mutatkoznak arra, hogy próbáljuk önöket meggyőzni. A probléma az, hogy ennek a törvénynek a vitája során - noha jóval korábban megfogalmazódott mindkét oldalon az a vélemény, hogy egy ilyen egyszerűsített adófajtára, szélesebb értelemben a kis- és mikrovállalkozások támogatására nem direkt pénzeszközökkel történő, hanem közvetett támogatására mindkét oldalon szándék mutatkozott - most, amikor erre egy konkrét javaslat fogalmazódik meg, mind a bizottságokban, mind itt az általános vita során meglehetősen nagy ellenállás mutatkozik. Elhiszem, hogy ez az ellenzék részéről lehet egy felelős aggodalom, de talán nem haragszanak meg, ha azt mondom, hogy túlzottnak tűnik most az aggódás.
Azt gondolom, hogy nagyobb bizalommal lehetünk a magyar vállalkozók jó szándéka és tisztes gazdálkodása iránt, és azzal együtt, hogy számszakilag kimutathatók bizonyos lehetőségek ennek az adónemnek az érvényesítése során, úgy gondolom, a túlnyomó többség ennek örülni fog, a saját munkájában tisztességesen fogja használni, és egy év múlva nem úgy kell rá visszatekintenünk, mint amit el kell törölni vagy módosítani kell, hanem mint egy olyan törvényre, amely sok vállalkozás lehetőségét javította és az életét egyszerűbbé tette.
Ezek alapján javasolom a tisztelt kisebbségi oldalnak, ahogy a száznapos program néven ismert csomaghoz végül is tudták a támogatásukat adni, néhány módosító javaslat után vagy esetleg így, ahogy van, álljanak e mellé az új adónem mellé, és legyenek optimisták a magyar vállalkozók jó szándékában és működési készségeiben.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť