DR. SOÓS GYŐZŐ

Full text search

DR. SOÓS GYŐZŐ
DR. SOÓS GYŐZŐ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság többsége támogatta a törvénytervezetet. Ilyenkor, amikor új adót vezet be egy parlament, mindig éles vita szokott lenni, nem is lenne egészen normális dolog egy új adónemet támogatni, most azonban az a különleges helyzet állt elő, hogy nemcsak a költségvetési bizottság többsége, hanem általában a társadalom is támogatja ezt az új adónemet, és nemcsak hogy ellenállás nincs a bevezetésével szemben, hanem várakozás tapasztalható.
Az elmúlt hetekben, sőt hónapokban egy széles körű egyeztetés volt ebben a témakörben az eva bevezetésével kapcsolatban. Mondhatjuk azt is, hogy végre megvalósult a társadalmi vita, ami egyébként törvényi kötelezettség, és remélhetőleg minden törvénytervezet majd így, társadalmi vita után kerül a parlament elé a jövőben. A társadalmi vita során jelentős módosulások is történtek a törvénytervezetben.
Az érintettek köréről szeretnék néhány szót szólni, hiszen az érintettek köre a mikro- és kisvállalkozások, és hosszú-hosszú évek óta beszélünk arról, hogy a magyar gazdaság igazi problémája a mikro- és kisvállalkozások nehéz helyzete, és sokféle program megfogalmazódott az ő terheik az enyhítésére, de igazából valódi segítséget mind ez ideig nem kaptak. Most azonban úgy tűnik, hogy egy valódi segítséget kapnak ezek a mikrovállalkozások, hiszen azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tudják ezt választani és választhatják ezt az adónemet, csökkenti az adóterhelését, és a többségnek csökkenti az adminisztrációs terheit.
(14.30)
Nagyon-nagyon pozitívnak értékelte azt is a bizottság többsége, hogy a vita során végül is az előterjesztő felemelte az értékhatárt 15 millió forint bruttó árbevételre. És természetesen pozitívnak értékeltük azt, nem is lehet ez másként, hogy ennek az adónemnek a vállalása, a teljesítése önkéntes, és hangsúlyozom: ez természetes.
Azt is természetesnek ítéltük, hogy ezt mindenki nem fogja választani; azért nem fogja választani, mert csak egy körnek lesz kedvező. Egyetértés volt abban, hogy azoknak a vállalkozóknak, vállalkozásoknak kedvező, amelyek magas hozzáadott értéket tudnak produkálni a termelésük során. Ilyen formában való igaz az, és ezt a többség elismerte, hogy bizonyos vállalkozások éppen azért fognak kiesni ebből az evakörből, mert az ő tevékenységük a jellegéből fakadóan is olyan, hogy viszonylag kicsi a hozzáadott értékük.
Egyszerűsítést jelent a vállalkozásoknak, különösen az egyéni vállalkozóknak, hiszen - mint ahogy az expozéban is elhangzott - náluk elegendő az árbevétel-nyilvántartás. A többség elismerte azt is, hogy több vállalkozásnál, más vállalkozásoknál igazából adminisztrációs könnyítést sem jelent, viszont az igazán nagy létszámú vállalkozói kör az az egyéni vállalkozói kör. Ez a javaslat megoldást kínál a költségek elszámolására ebben a körben, arra az össznépi játékra, amikor gyűjtik a számlákat a vállalkozások, vállalkozók, hogy minél több költséget tudjanak az eredményük terhére elszámolni.
Nagyon pozitívnak ítélte a bizottság a házipénztári pénzek kezelését, vagyis hogy ebben is, úgymond, enyhítés történt az eredeti javaslathoz képest, és ez a bizonyos 20 százalékos hároméves halasztott fizetési megváltás jónak minősíthető.
Végezetül azt szeretném elmondani, hogy természetszerűen vita volt a költségvetési bizottságban, egy dologban azonban egyetértés volt: a célokban - a célok megvalósításában természetesen már vita bontakozott ki. Ugyanakkor mi úgy ítéljük meg, hogy azok a célok, amiket ez a törvény meg akar valósítani, igenis támogatandók. Azok választhatják, és ez a végső konklúziója a bizottsági ülésnek, ahol magasabb a hozzáadott érték, ugyanakkor viszont úgy ítéltük meg, hogy több százezer vállalkozónak nyújthat ez könnyítést az eljövendő időben.
Egy negatívum a végére, hogy olyan bonyolult a szabályozás és az egész rendszer, hogy elképzelhető, hogy a következő hónapokban bizonyos fajta módosításokra szükség lesz, a gyakorlat ezt fogja majd igazolni. Akkor majd a szükséges módosításokat a törvényen természetesen átvezetjük.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť