SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha két nap múlva ránk szavaz, közel egymillió vállalkozó életét tesszük könnyebbé az egyszerűsített vállalkozási adóval - nem az én szavaim, tisztelt képviselőtársaim, hanem egy választási ígéret. Egy újabb választási ígéret a Szocialista Párt részéről, egy újabb választási ígéret, amelyet nem sikerül maradéktalanul teljesíteni. Láttunk már ilyet persze az utóbbi napokban, de a konkrét törvényjavaslat tárgyalásakor ezt mindenképpen el kell mondanunk.
Igaz az, hogy a kormány a parlament elé hozza, hozta az egyszerűsített vállalkozási adóról szóló törvény tervezetét, amire azonban ez a törvénytervezet ideért a parlament elé, egyértelműen szembekerült egymással a választási kampányban megtett politikai ígéret és a realitás, a szakmai valóság. A realitás ugyanis az, tisztelt képviselőtársaim, meglátásunk szerint, hogy ez a törvényjavaslat nem a tisztességes magyar vállalkozók érdekeit szolgálja.
Tisztelt Képviselőtársaim! Egyetérthetünk abban, hogy a gazdaság motorját a kis- és középvállalkozók alkotják. A kis- és középvállalkozókra a polgári kormány igazán odafigyelt. Beindította a Széchenyi-tervet, amely több mint 13 ezer vállalkozó fantáziáját mozgatta meg, ennyien pályáztak ugyanis a Széchenyi-terv által kínált forrásokra, és a pályázóknak a háromnegyede nyert is. És azt gondolom, elfogadhatjuk azt is, hogy minden egyes forint, amit a Széchenyi-terv a gazdaságba juttatott, további négy forintot mozgatott meg, így dinamizálva a gazdaságot. A cél tehát, a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, helyzetük javítása helyes.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt gondolom, hogy két ismérv mellett érdemes haladni, amikor vizsgáljuk a parlament elé letett törvényjavaslatot. Először is, talán ami a legfontosabb, definiálni kell azt a vállalkozói kört, amely majd igénybe tudja venni az egyszerűsített vállalkozói adót. Meglátásunk szerint azonban, tisztelt képviselőtársaim, ezt a vállalkozói kört nem azok a vállalkozók alkotják, akik a valóságban termelnek és tisztességes vállalkozók - bár ezek közül is nyilvánvalóan sokan bele fognak férni ebbe a kategóriába -, hanem sokkal inkább azok, akik ügyeskedni próbálnak; azok, akiknek majd meg fogja érni kiadni egy darab 15 millió forintról szóló számlát egy másik vállalkozónak, amely másik vállalkozó aztán azt rendesen lekönyveli, az áfát visszaigényli, aztán szépen majd megosztoznak azon a jutalékon, amelyet a szabad demokrata-szocialista kormánytól kaptak egyszerűsített vállalkozói adó kapcsán. De az erre vonatkozó számításokat remek pedagógiai érzékkel Tállai András képviselőtársunk már bemutatta önöknek, így azokról részletesebben már nem szólnék - azt gondolom, fölösleges volna.
Aztán ha továbbmegyünk, tisztelt képviselőtársaim, akkor arra a megállapításra juthatunk, hogy azok is az egyszerűsített vállalkozói adót fogják választani, akiknek alapvetően munkaviszony mellett létezik valamifajta vállalkozásuk. Azok fogják választani az evát, akiknek van olyan vállalkozásuk, amelyik, mondjuk, jelenleg nem működik; nem működik, mert valamikor alapítottak egy bt.-t vagy egy kft.-t, gondolván, majd csak jó lesz valamire. A vállalkozás nem sikerült, de a cég még ott van, a társaság még ott van, és persze az is lehet, hogy köztartozással van ott ez a cég. Az előttünk fekvő törvénytervezet, tisztelt képviselőtársaim, a köztartozással rendelkező cégeket nem zárja ki ebből a körből, csak a végelszámolt és a felszámolt cégeket. Nézzünk egy példát!
Lehet, hogy van valakinek egy cége, ami mondjuk, már néhány éve folyamatosan köztartozással küszködik, és ez a köztartozás csak növekszik a késedelmi pótlékoknak megfelelően. Ez a cég is választhatja most az evát. Ez, azt gondolom, nem szerencsés. Tehát fel fogják éleszteni azokat a vállalkozásokat, legyen az egyéni vállalkozás, betéti társaság, kft., amelyeknek eddig nem volt tényleges tevékenységük, de léteznek. Most ezek tényleg jók lesznek valamire. Jók lesznek arra, hogy ügyesen egy kis pénzt zsebbe tudjanak tenni, de mindezt úgy, hogy semmi teljesítmény nem lesz mögötte. Nem lesz mögötte teljesítmény, szolgáltatás, termelés, termékértékesítés; egyszerűen csak 15 millió forintnyi számlára lesz szüksége valakinek, hiszen az a fontos, hogy legyen bizonylat abban a cégben, legyen bizonylat akármiről.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azok fogják választani az evát, azok is, akiknek nincs költsége. De ha megnézzük, hogy kiknek nincs költsége: annak nincs költsége, aki nem főállású, akinek nem kell még minimálbért sem fizetnie, akinek járulékot sem kell fizetnie, nincs alkalmazottja - lényegében aki a szellemi termékét, a szolgáltatását adja el. Ez nyilvánvalóan jó egy körnek, de nem jó azoknak a vállalkozásoknak, iparosoknak, építőiparosoknak, fuvarozóknak, akik eleve az áfát visszaigénylő pozícióban vannak. Azt gondolom, ezt tovább sorolni nem kell.
A másik ismérv - hiszen említettem a felszólalásom elején, hogy két ismérvet érdemes figyelni - az, hogy vajon milyen folyamatokat fog kiváltani az eva bevezetése a gazdaságban. Tartunk tőle, tisztelt képviselőtársaim, hogy kedvezőtlen folyamatokat fog elindítani. Hiszen milyen folyamatot eredményezhetne az, hogy most már nem kell bizonylatot eltenni, nem kell könyvelni, nem kell bevallani, sőt semmit nem kell csinálni az égadta világon, csak egy bevételi nyilvántartást vezetni? Azt gondolom, tisztelt képviselőtársaim, ez jelentős veszély, ráadásul tudjuk, hogy rendkívül komoly célkitűzés az immáron 12 éve, hogy az országban erősödjön a bizonylati fegyelem, és ezt bizony az Európai Unió is megköveteli tőlünk. Mindenkori kormányok dolgoztak azon, hogy mindenki becsületesen számlát, nyugtát adjon, és akkor most az eva bevezetésével mintha az a sugalmazás menne a vállalkozók felé, hogy bizony, kedves vállalkozók, nem kell bizonylat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összefoglalásként azt tudom elmondani, amit a fideszes képviselőtársaim már megtettek: ezt a törvényjavaslatot azért nem tudjuk támogatni, mert kedvezőtlen folyamatokat fog a vállalkozói körben elindítani, és azt gondolom, ez káros, nemcsak a vállalkozóknak, hanem ennek az országnak is. Én azt gondolom, hogy szakmailag sok minden kérdés nincs rendezve ebben a törvényben. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť