DR. KÓRÓDI MÁRIA

Full text search

DR. KÓRÓDI MÁRIA
DR. KÓRÓDI MÁRIA környezetvédelmi és vízügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az országos hulladékgazdálkodási terv elkészítését a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. számú törvény írja elő. Ezt a törvényt annak idején - 2000-ben jelent meg - természetesen a Fidesz-kormány készítette elő. A törvénynek az a rendelkezése, amely arról szól, hogy az európai uniós jogharmonizáció keretében szükséges a hulladékokról elkészíteni egy irányelvet a hulladékkezeléssel kapcsolatosan, azt is előírta, hogy ennek az irányelvnek a végrehajtásáért felelős közigazgatási szerveknek a lehető leghamarabb, a lehető legrövidebb időn belül hulladékgazdálkodási tervet kell készíteni. Jelzem még egyszer, ez a törvény 2000-ben született, 2000-ben került elfogadásra.
Tulajdonképpen ebben az időszakban el is készült egy úgynevezett szakmai tervezet az országos hulladékgazdálkodási tervről, mégpedig 2001. május közepére, és ezt a 2001. május közepén elkészült hulladékgazdálkodási tervet a kormány - az akkori, a Fidesz-kormány - 2001 szeptemberében benyújtotta elfogadásra az Országgyűlésnek. Az Országgyűlés bizottságai 2001 novemberében ezt a tervjavaslatot megvitatták, és azt mondták, hogy általános vitára alkalmas, azaz a Fidesz kormánynak, az Orbán-kormánynak lehetősége lett volna 2001-ben az országos hulladékgazdálkodási tervet elfogadni.
Nemcsak lehetősége lett volna, hanem szükséges is lett volna, két okból. Az egyik ok: azért, mert megígérték a környezetvédelmi fejezet ideiglenes lezárásakor az Európai Uniónak, hogy az országos hulladékgazdálkodási tervet elfogadják a lehető legrövidebb határidőn belül. De ennél is sokkal fontosabb, hogy szükséges lett volna elfogadni, hogy végre Magyarországon elinduljon az a munka, ami az ország érdekében szükséges; hogy elinduljon az a munka, aminek alapján Magyarországon meg lehet szüntetni a szeméthegyeket; hogy elinduljon az a munka, amelynek az irányvonalai mentén a lehető legjobban lehet megoldani azt a negyvenéves lemaradást, amibe kerültünk az előző rendszerben kialakult helyzet miatt, azért, mert volt olyan negyven évünk, amikor a környezetvédelem nem volt fontos. Ezt a feladatot az előző négy évben nem sikerült elvégezni. Az előző négy év egyébként a környezetvédelem szempontjából igazi tragédia volt ennek az országnak, mert visszavetette még azt a fejlődést is, amelyet 1990 és '98 között el lehetett indítani. Mondom mindezt azért, mert amikor önök, ellenzéki képviselők azt mondják itt, a bizottsági üléseken az országos hulladékgazdálkodási tervvel kapcsolatosan, hogy milyen késedelembe estünk, és hogy mi történt, akkor szeretném, ha emlékeznének arra, hogy ez a kormány négy hónap alatt pótolta azt a hiányosságot, amit önök négy év alatt nem tudtak elvégezni.
Májusban vissza kellett vonni ezt a benyújtott javaslatot az Országgyűlés előtt, hiszen az Orbán-Torgyán-kormány megbukott, és így természetesen ez a hulladékgazdálkodási javaslat nem maradhatott az Országgyűlés előtt.
El kell mondanom, hogy a környezetvédelmi bizottságot felkereste Jürgen Köppen úr, az Unió képviselője június hónap folyamán. Májusban történt a kormányváltás, június hónap folyamán felkereste Jürgen Köppen úr a környezetvédelmi bizottságot, és ott bizony a környezetvédelmi bizottság ellenzéki tagjai még igen csöndben voltak, amikor az Unió nagykövete megkérdezte, hogy mi van ezzel a dologgal, mert pontosan tudták, hogy az az időveszteség nem az új kormányon kérhető számon, hanem még rajtuk.
(18.30)
De rendben van, mi éreztük azt, hogy ezt a feladatot akkor is végre kell hajtani, ha késedelem van. Éppen ezért egész nyáron azon dolgoztak a munkatársaink, hogy aktualizálják azt az anyagot, amit az előző kormány környezetvédelmi minisztériuma összeállított. Aktualizálni kellett, mert kétéves adatokkal az idén már nem lehetett benyújtani a megfelelő javaslatokat. Aktualizálni kellett, mert közben megszülettek különböző jogszabályok. Aktualizálni kellett, mert azoknak az adatoknak és annak a szemléletmódnak megfelelően kellett benyújtani a hulladékgazdálkodási tervet, amit az Európai Unió támogat, és mindezek nem voltak benne.
Az előkészített országos hulladékgazdálkodási tervet feltettük az internetre. A környezetvédelmi bizottság minden tagjának, az ellenzékieknek is már a szakmai tervezet szintjén elküldtük a törvényjavaslatot, azért, hogy ha úgy érzik, javítanivaló van abban, amit leírtunk, akkor azt tegyék meg, és a miatt a közös országos érdek miatt, hogy az októberi lezáráskor Magyarországot környezetvédelmi ügyben ne érje kifogás, úgy tegyék meg az észrevételeiket, hogy azokat időben be tudjuk építeni az anyagba. De önök a nyáron nyaraltak, és nem tettek észrevételt ehhez a jogszabályhoz.
Délelőtt azért nem voltam itt, mert ma érkezett Magyarországra Margot Wallström asszony, az Európai Unió főbiztosa, de útközben még hallottam Turi-Kovács Béla előző környezetvédelmi miniszter, mostani környezetvédelmi bizottsági elnök felszólalását, aki azt mondta, a környezetvédelem nem arról szól, hogy a miniszterek elefántot mosdatnak. Miniszter úr, valóban így van. De miközben az elefánt mosdatása megtörtént, aközben mi önök helyett elkészítettük a hulladékgazdálkodási tervet. Ön viszont, volt miniszter úr abban az időszakban, amikor ennek a tervnek az országgyűlési elfogadásáért kellett volna küzdeni, az Orbán-kormányon belül a Fidesz-kisgazda-viszály elmosdatásában vett rész. Azt gondolom, ezért nem sikerült akkor az országos hulladékgazdálkodási tervet bevinni az Országgyűlés elé. Pedig fontos lett volna, mint ahogy azt ön pontosan tudja, hiszen az ön részére is megérkeztek a jelzések annak idején, hogy mit jelent Magyarország számára, ha nem teljesíti azt az elvárást, amire szükség van az európai uniós csatlakozás megfelelő előkészítése érdekében.
Ezek tények, és ezeket a tényeket nagyon sok minden rögzíti. Való igaz, hogy a rendelkezésünkre állt négy hónap alatt talán nem minden szempontból tökéletes tervet készítettünk és tettünk le önök elé. Elfogadjuk, hogy van rajta módosítanivaló, változtatnivaló, sőt magunk is beépítettük, hogy a hulladékgazdálkodási tervet majd felül kell vizsgálni, és mindazokat a kérdéseket, amelyek menet közben még felmerülnek, meg kell oldani. De nem tekinthetünk el attól, hogy ezt a tervet minél előbb elfogadjuk, mert erre a tervre épülnek majd azok az elkészítendő helyi tervek, amelyeket a településeknek, a régióknak meg kell valósítani.
A bizottsági viták során gyakorta felvetették, hogy honnan lesz rá pénz. Tudniuk kell, ahhoz, hogy az európai uniós támogatásokhoz hozzájussunk, el kell készülnie ennek a tervnek és az erre a tervre épülő helyi fejlesztési terveknek. Ahhoz, hogy a szükséges megvalósítások megtörténhessenek, a fejlesztésekhez együttműködésre kell rávenni és össze kell hozni azokat a feleket, akik mind-mind abban érdekeltek, hogy Magyarország környezetileg tiszta ország legyen. Mi ennek érdekében készítettük el ezt a tervet, és ennek érdekében kezdjük meg az együttműködést nemcsak az önkormányzatokkal, hanem mindazokkal, akiknek érdeke az, hogy Magyarország versenyképes legyen az Unióban. Mert versenyképességi kérdés is az, hogy Magyarországon a hulladékkezelés ügye megoldott-e vagy sem. Azért nem tudunk versenyeztetni, mert azt mondják, hogy Magyarországon bizonyos környezetvédelmi kérdések, így a hulladék ügye nem megoldott, és azok mind-mind gazdasági veszteséget fognak okozni.
Abban a hulladékgazdálkodási tervben, amit önök megkaptak, gyakorlatilag bemutatjuk azokat az irányokat, amelyeket a legfontosabbnak tart ez a kormány annak érdekében, hogy Magyarországon minél kevesebb szemét keletkezzen, és a minél kevesebb keletkező szemét újrahasznosítása, illetve ártalmatlanítása a legkorszerűbb, a legelfogadottabb módon történjen meg.
A megelőzési kérdésekben kötelező határidőket tartalmaz a javaslat. Azt mondja, megfelelő intézkedésekkel biztosítani kell, hogy a hulladék keletkezése ne haladja meg a 2000. évi szintet. A hasznosítás során előírjuk, hogy az időszak végére a képződő, nem biomassza jellegű hulladékok mintegy felének anyagában történő vagy energetikai hasznosítása kell hogy megvalósuljon, lerakásra pedig csak azok a hulladékok kerülhetnek, amelyek más módszerrel már nem ártalmatlaníthatók. Az országos hulladékgazdálkodási tervben tulajdonképpen meghatároztuk minden olyan elemét annak az iránynak, amely azért szükséges, hogy Magyarországon a hulladékgazdálkodás megfelelő irányt vegyen, a megfelelő intézményrendszer kialakulhasson, a megfelelő fejlesztések megtörténhessenek.
Még egyszer mondom, nem biztos, hogy minden kérdést tökéletesen sikerült szabályoznunk ezalatt a rövid idő alatt. Nem biztos, hogy helyesen cselekedtünk, amikor - talán kicsit kritikátlanul - bizonyos kérdéseket átvettünk az önök anyagából ebbe a munkába, de úgy gondoltuk, azoknak megvolt az alapos szakmai előkészítése. Reméljük, hogy ez valóban így van, és azokat a szakmai részeket, amiket egyszer már elfogadtak, most nem fogják olyan kritika alá venni, mint amilyen kritika alá lehetséges volna sokféle szempontból.
Az a közös cél, az a közös törekvés, hogy megvalósítsuk, megadjuk a lehetőségét annak, hogy Magyarország számára végre elindíthatók legyenek ezek a programok, hogy az önkormányzatok megcsinálhassák a maguk elképzeléseit, hogy a régiókban kialakuljanak a megfelelő lehetőségek, hogy a hulladék kezelésére vonatkozóan egyértelművé váljanak az irányelvek. Az elkövetkezendő hetekben előkészítjük azokat a kormányrendeleteket, törvényjavaslatokat - illetve nagy részüket már előkészítettük -, amiket el kell fogadni ahhoz, hogy ez a hulladékgazdálkodási terv még élőbbé váljon. Több ilyen kérdést lehet, sőt kell felvetniük önöknek, amikor megkérdezik, mire gondolunk például akkor, amikor a csomagolóanyagokkal vagy a termékdíjjal foglalkozunk. Ezekre a kérdésekre a szakmai és a politikai előkészítés alatt álló javaslatokat behozzuk a tisztelt Országgyűlés elé.
Biztosan állítom, hogy azokat a javaslatokat, törvényeket, jogszabályokat, amelyek a hulladékgazdálkodási terv elindításához szükségesek, megfelelő időben kézhez fogják kapni. Ennél is fontosabb azonban, hogy az ország kézhez kapja, mert ezzel az ország lehetőségei nyílnak ki. Ezért mondom, nagyon fontos, hogy több mint egyéves késlekedés után a mai napon meg tudtuk kezdeni ennek a javaslatnak a vitáját, mert így remény van arra, hogy a környezetvédelmi fejezetet hiány nélkül le tudjuk zárni, és az éves országjelentésben az előző kormány hibájából elmaradt ügyet pótolni lehet.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindazokat a célokat, amelyeket az országos hulladékgazdálkodási tervben kitűztünk, az önkormányzati, a nemzetközi és a gazdasági szféra rendelkezésére álló forrásokból együttesen kell finanszírozni. Éppen ezért, amikor önök majd a költségvetési vitában számon kérik azt, hogy hol vannak a konkrét összegek, akkor csak utalok arra, hogy 2000-ben, amikor önök az országos hulladékgazdálkodási tervet elfogadták, hol voltak azok a pénzek, amelyek az önkormányzatok számára a települési hulladékok elszállításához és a települési hulladékgazdálkodáshoz szükséges intézkedéseket fedezték volna.
(18.40)
Azt gondolom, hogy nagyon sok pénz kell ahhoz, hogy Magyarországon jó, tisztességes, korrekt, az ország érdekében történő és egy európai színvonalú hulladékgazdálkodás jöjjön létre. Ehhez együttműködésre van szükség, ehhez arra van szükség, hogy korrekt szakmai vitákat folytassunk. Nagyon reméltem, amikor Jürgen Köppen úr ott volt a bizottsági ülésen, és erről tájékoztattam a tárgyalások során például Brüsszelben is a Bizottságot, hogy úgy ítélem meg, az ellenzék érzi, hogy ebben a kérdésben azért is fontos az együttműködés, mert most hiányt pótolunk, a bizottsági viták alatt, az elolvasott jegyzőkönyvek alapján mégis úgy látom és úgy ítélem meg, hogy ez az együttműködési szándékuk elpárolgott.
Arra kérem önöket, hozzák vissza, működjünk együtt annak érdekében, hogy Magyarország környezetileg tiszta ország legyen, hogy együtt tudjuk megvalósítani azt, ami nekünk magunknak, ami az Európai Uniónak, de elsősorban a jövő generációjának a legfontosabb kérdés, hogy megőrizzük a Földet, hogy megőrizzük azt a Földet olyan környezettel, amelyet mi igazából csak kölcsönkaptunk az utódainktól.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť