DR. ILLÉS ZOLTÁN

Full text search

DR. ILLÉS ZOLTÁN
DR. ILLÉS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Kedves miniszter asszony, ön azt mondta az előbbiek során, hogy beszorított helyzetbe került. Jelen pillanatban sem az Európai Unió részéről, sem magyar belpolitikai tekintetben semmifajta kényszerhelyzet nincsen ezen országos hulladékgazdálkodási terv elfogadása tekintetében. Méghozzá azért nincs ilyen kényszerhelyzet, mert lehet, hogy a mind a két szemem sír, de azt kell önnek állítanom és önöknek is, mindnyájuknak, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásunk, illetve a teljes jogú tagságunk nem környezetvédelmi vagy természetvédelmi kérdés. Ha nem akarnak bennünket fölvenni, akkor 12 másodperc alatt - túlzással mondom - bebizonyítják, hogy milyen környezeti elmaradásaink vannak, és miért nem vesznek föl bennünket. Ha meg föl akarnak venni bennünket, mert nagypolitikai, gazdaságpolitikai, pénzügyi, nemzetbiztonsági és egyéb más kérdéskörről van szó, akkor ezzel a környezeti állapotunkkal is fölvesznek bennünket, mert számos mutató esetében, ugyan nem vagyok rá büszke, de jobbak vagyunk, mondjuk, Görögországnál vagy Portugáliánál. Semmifajta kényszer nincsen.
Nem igaz, legfeljebb ön kívánhatja azt, hogy fölmutat egy látszatsikert, ki lehet pipálni, hogy beterjesztette a kormány részéről a parlamentbe, és elfogadásra került. De a valóság tekintetében, a hulladékmennyiség csökkentése tekintetében semmi nem változik meg, sőt rosszabb lesz a helyzet. És innentől kezdve nem az a lényeg, hogy terv vagy irányelv, hanem a lényeg az, hogy ebben az anyagban akár irányelvi szinten, akár tervi szinten az van benne, hogy önök a hangsúlyt a hulladékok csökkentése helyett a hulladékmennyiségek növelésére fektetik. Ebből prognosztizálják azt, hogy több égetőt kell építeni, ebből prognosztizálják azt, hogy a lerakókat kell bővíteni. Ebből prognosztizálják azt, hogy a komposztálandó (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) hulladékról ugyan beszélnek, de utána nem mondják meg, hogy a kommunális hulladékból kivont komposztálandó anyaggal mit csinálnak. Megint olyan gazdasági érdekkörök malmára hajtják a vizet, akik az égetésben érdekeltek.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť