DR. ILLÉS ZOLTÁN

Full text search

DR. ILLÉS ZOLTÁN
DR. ILLÉS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen. Kedves Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Pusztán csak becsült adatok vannak Magyarországon a hulladékmennyiség tekintetében, de egyes becslések szerint évente 100-120 millió, még egyszer ismétlem, 100-120 millió tonna hulladék keletkezik. Ebből a 100-120 millió tonna hulladékból a becsült adatok értelmében 18 millió tonna a bontási törmelék. Jelen pillanatban a bontási törmelék vagy a kommunális hulladéklerakókra kerül, vagy pedig erdőszélre, árokszélre, ott szabadulnak meg tőle, ahol lehet. Nyugaton ezt a dolgot úgy csinálják, hogy érdekeltté teszik a gazdaság szereplőit az ilyen jellegű törmelék újrahasznosításában, például a következőképpen.
Akkor, amikor autópálya-program létesül, vagy utakat építenek, bármilyen rendű-rangú utakat, előírják, szabványban megjelenik, hogy a bontási törmelékből előállított, bizonyos méretűre darált anyagot az útalapba kavics helyett bele kell tenni. Az egyik oldalon nincs kavicsbányászat, majd utána tájseb, majd utána rekultivációs költség, irdatlan pénzek az állam kasszájából; a másik oldalon, ha benne van egy szabványban, egy kormányrendeletben, ahogy a politikai államtitkár úr nagyon helyesen elmondta, egy miniszteri rendeletben, hogy az út alapjába, mondjuk, 30 százalék erejéig a bontási törmelékből előállított anyagot bele kell építeni, abban a pillanatban piaca van ennek a törmeléknek. És akkor nem a lerakás, nem a kommunális telep betöltése az érdek, nem az illegálisan való megszabadulás, hanem ennek az újrahasznosítása.
Ennek a tervnek, ennek az anyagnak ez is az egyik célja kellene hogy legyen; sajnos ilyen jelleggel nincs benne. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť