DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ritka alkalom, szokatlan és furcsa dolog, ha az ellenzék oldaláról a miniszterelnököt méltató szavak hangzanak el. Pedig, hölgyeim és uraim, ezúttal nem tehetek mást, ugyanis ami igaz, az igaz: el kell ismerni, hogy Medgyessy Péter mindig is jó tanítványként viselkedett. A szocialista diktatúra hivatalnokaként és ügynökeként hajlongott a Központi Bizottság szovjet mintájú akarata előtt. (Moraj az MSZP soraiban.) Most másoktól tanul, legalábbis eltanul, vagyis mondjuk inkább: elles dolgokat. Elleste például a Fidesz választási programját, és most mint a sajátját adja elő azt - persze, aki a szomszédjáról másol, az olykor félreolvassa a dolgokat, néha egy sorral lejjebb felejti magát, vagy a számokkal kerül hadilábra, máskor, unva az egészet, egyszerűen blöfföl. Nézzük tehát azt a bizonyos 12 pontot, nézzük tehát, merre is tart ma az ország!
Az 1. pont szerint - kitűnő az ellesett ötlet - felemelni tervezik a lakásépítési kedvezményt. Helyes. Ez rendjén van, csak az a baj, hogy a Fidesz pénzügyileg előkészített és megalapozott eredeti tervezetében még más számok szerepeltek. Mi gyermekenként 1-1 millió forintot javasoltunk, de Medgyessy úr nyilván messziről nézhette a papírt, mert jócskán megnyirbálta az összegeket. Nála egy-egy gyermek jó félmillió forinttal kevesebbet ér.
Bevezetni tervezik nagy hirtelen az újszülött gyermek édesapjának járó egyhetes fizetett szülési szabadságot a gyermek kéthónapos koráig. Kisgyermekes apák kedvezménye címmel mi tíz napot terveztünk biztosítani - ötöt a gyermek születése utáni első hónapban, a második ötöt pedig az újszülött egyéves koráig vehette volna igénybe az apuka. Mindenesetre köszönjük, hogy ha fukar módon is, de magáénak tekinti a Fidesz programját.
Ugyanezt mondhatjuk el az úgynevezett nagyszülői gyes esetében is, azzal a különbséggel, hogy ezúttal betűről betűre másolta ki a Fidesz választási füzetéből a szöveget.
A miniszterelnök csomagja még a rászoruló gyerekeknek is ígér egy kis üdülést. Kun Béláék elvitték a gyermekeket, hölgyeim és uraim, egyszer nyaralni. Volt már tehát ilyen. Most a szocialista kormány ötezer gyermekkel tervezi ezt. Igaz ugyan, hogy a gyermekvédelmi törvény szerint rászorulónak csaknem 850 ezer gyermek számít, a szocialista kormány azonban most takarékoskodik - takarékoskodik a gyermekeken.
(12.30)
(A jegyzői székben Béki Gabriellát dr. Füle István váltja fel.)
Mint ahogy elspórolták a megígért ingyen tankönyvet, és elspórolták az ingyenes étkeztetést is; megszüntetik az iskoláztatási támogatást; a családi pótlék megemelése mellett ezreket vesznek ki éppen a szegényebb, rászoruló jövedelmű családok zsebéből.
Elmaradt az özvegyi nyugdíjak beígért emelése is, nem javítják tovább, és hagyják elértéktelenedni a gyermekek után járó adókedvezményt.
Engedjék meg, tisztelt Ház, hogy még tűnődjek egy keveset; például azon, hogy miért nem lesték el tőlünk egyebek mellett az ifjú házasoknak szánt kedvezményre való javaslatunkat. Tervezetünk szerint ugyanis minden 35. életévét be nem töltött személy, aki első alkalommal köt házasságot, egyszeri 25 ezer forintos támogatásra jogosult. A gyed felső határát sem szándékoznak 2003-ban emelni, holott ez az ellátás az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb eleme a családtámogatási rendszernek. Javasoljuk ennek 90 ezer forintra való felemelését.
Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! A tanár sem haragszik arra, ha a másoló diák ezen mesterkedése közepette legalább meg is tanulja a tudnivalókat. Ezért nem neheztelünk mi sem, bár szűkmarkú és félresikeredett az egész. Legközelebb tessék kérdezni, szívesen segítünk.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť