DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER miniszterelnök: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Először is szeretném megköszönni azt a lehetőséget, hogy egy parlamenti vitanap keretében beszélhetünk arról, hogy merre tart az ország. Szeretném megköszönni az ellenzéknek, hogy kezdeményezte a vitanapot. A kormány dolga, hogy elfogadja a felkérést és párbeszédet folytasson a jövőről. Programunkban azt ígértük, hogy helyreállítjuk a demokrácia intézményeit. A politikai vita színtere a parlament. Fontosnak tartom, hogy ez a kormány alapvető kérdésekben párbeszédet folytasson az ellenzékkel.
Hölgyeim és Uraim! Nemrégen ünnepeltük a köztársaság első polgárának, Kossuth Lajos születésének 200. évfordulóját. Szintén a közelmúltban ünnepeltük az Országház átadásának 100. évfordulóját. Úgy vélem, tartozunk annyival a köztársaság és a demokrácia intézményeinek, hogy vitáinkat a parlament színe előtt demokratikus módon folytatjuk le.
Arra a kérdésre, hogy merre tart Magyarország, az én válaszom: a fejlett Európa felé, amit az Európai Unió jelképez.
Mit jelent az Unió nekünk, magyaroknak? Nos, legyünk őszinték, és beszéljünk a teljes igazságról és csak az igazságról! A jólétet nem adják ingyen, ezt mi, magyarok jól tudjuk. Az Európai Unió kihívás, alkalmazkodási igény, munka és teljesítmény. De az Európai Unió egyúttal esély, lehetőség és fejlődés. Esély annak, aki akar és tud alkalmazkodni, aki tudja, a természetben is az marad meg, aki érti az idők szavát, aki a kihívásokra korszerű, gyors, jó választ akar és képes adni. Hazánk képes jó választ adni. Nagy tudástartalékunk van, a magyar ember leleményes, szorgalmas és felkészült. Nem félnünk kell tehát az Európai Uniótól, hanem felkészülnünk. A felkészülés ismereteket, alkalmazkodóképességet és rugalmasságot igényel. S erre képesek vagyunk, és a következő hónapokban a felkészülést gyorsítani és hatékonyabbá kell tenni. Ehhez a feltételeket a kormány megadja.
Most azonban nézzük a várható előnyöket is! Mindenekelőtt az Unió utolérési esélyt biztosít a lemaradt magyar kistérségek részére, amelyek az elmúlt négy évben nem kaptak lehetőséget a felzárkózásra. Esélyt kap az Ormánság, Göcsej vagy éppen Hajdúnánás és Balassagyarmat térsége, valamint Heves és Pétervására, hogy csak néhány példát említsek. Bekapcsolódunk az európai nagy úthálózatokba az 5-ös európai folyosó és más vonalakon. Pécsre eljutni nem igényel majd három órát, nem lesz szükség azonos időre Győrből Sopronba jutni, mint Budapestről Győrbe. Korszerűsíthetjük végre a vasútvonalainkat, áldozhatunk közös európai segítséggel a környezetünkre, elkészülhetnek az elkerülő utak Hódmezővásárhelyen, Vácott vagy Heves megye és más területek városai körül. A vidékfejlesztéshez végre valóban lesznek források. Munkahelyek jöhetnek létre a falvakban, kistelepüléseken is, ahol az emberek ma annyira kiszolgáltatottnak érzik magukat. Az Európai Unió már az első évben fejlesztésekre 250 milliárd forintot biztosít különböző alapjain keresztül.
Tisztelt Ház! Meggyőződésem, hogy sokoldalú, tisztességes és pontos tájékoztatást kell adni az Európai Unióról. Ezért növeltük a különböző lépéseinkkel azt, hogy valóban ismeretek és információk legyenek a választók birtokában. Ezért választottuk azt az utat, hogy az esélyeket megerősítsük, az ország felkészültségét javítsuk. Ezért növeltük a szociálpolitikai támogatást a lakásépítéshez, ezért dolgozunk a lakásépítési programon, amely az alacsony jövedelmű, nehéz helyzetben lévő családok gondjain is segít a bérlakások elterjesztésével. Ezért javítjuk a fiatal értelmiségiek életfeltételeit a tanítók, tanárok, orvosok béremelésével. Ezért akarunk váltani a szakmunkásképzésben, és ezért akarunk új munkahelyeket létrehozni a vállalatok beruházási, fejlesztési lehetőségeinek bővítésével az adórendszeren keresztül 2003-tól. Szándékunk a biztos jövő tudatának erősítése, a középosztály szélesítése és egyúttal megerősítése. A gyermeknevelés terheinek részbeni átvállalása, a nagyszülők bevonása a gyermeknevelésbe, az iskolák korszerűsítése a falvakban és a nagyvárosok perifériáin, felszereltségük javítása erősíti a fiatalság hitét az európai jövőben.
Az uniós csatlakozás a magyarságtudat erősödésével kell járjon. Mi nemcsak kapunk, de adunk is valamit Európának. Adjuk a tudást, a felkészültséget, kultúránkat, hagyományainkat, történelmünket. Gazdagítjuk Európát nyelvünkkel és a magyar folklórral.
A magyar nemzet iránt érzett felelősségünk megköveteli, hogy a határainkon túl élő testvéreinkre is gondoljunk a csatlakozáskor.
(9.10)
Szükséges, hogy európai csatlakozásunk ne választófal legyen nemzetünk határon túl élő részeitől, ezért vagyunk erősen érdekeltek a szomszédos országok jólétében, gyors, nemzetközi integrációjában, európai uniós csatlakozásában. Ahol ez időigényesebb folyamat, ott az eurorégiókon, a magyar kultúra megőrzésén, a magyar nyelv és hagyományok ápolásán, a gazdasági boldogulást segítő anyaországi beruházásokon keresztül fogjuk segíteni a szülőföldön való boldogulást, az Európához való minél szorosabb kapcsolódást.
Tisztelt Képviselők! Mint mondtam, a kormány jövőképe egy olyan európai uniós Magyarország, amely magyarságidentitását erősíti, demokratikus intézményei jól működnek, a piaci versenyen keresztül modernizál, és a fiatalság tudását versenyképessé teszi a világban.
A prosperáló országokhoz az emberek esélyeit javítani kell. Az esély nem ismer határokat, az esély a legdemokratikusabb jog a világban, ezért Magyarország fejlődési iránya az esélyek javítása. Ehhez szükséges az oktatás és a képzés előresorolása, hiszen hosszabb távon a szegénység felszámolásának ez a legfőbb útja. Magyarországon túl nagy a vagyoni és jövedelmi különbség és főleg a gyengék felzárkózásának esélye, pedig szükséges, hogy ugyanolyan esélyek legyen a Hajdú-Bihar megyei Létán, mint Székesferhérváron, és együtt kell legyen a fejlett Európa része Budapest és Battonya. Mert nincs két nemzeti jövőnk, mint ahogyan nincs két nemzeti múltunk sem.
Hölgyeim és Uraim! Egy ország akkor teljesítőképes, ha megvan a kiugrás lehetősége, és ha megvan az újrakezdés lehetősége; ha lehetőség van a mobilitásra, amely minden társadalom mozgatóereje, és ha megvan a szolidaritás is. Igazságtalan, ha egy gyermek csupán azért, mert szegény, esetleg tudatlan családban született, elmaradt térségből jön, de jó képességekkel rendelkezik, nem tud kitörni. Kormányom ezen akar lépésről lépésre változtatni, ezért növeli a hátrányos helyzetű térségek támogatását; ezért szán jelentős forrásokat az agrárium és a vidékfejlesztés céljaira; ezért akarunk a hátránnyal élők számára munkalehetőséget, emberibb megélhetést biztosítani távmunka-lehetőségekkel, juttatásokkal, a közlekedés, az építés szabályainak megváltoztatásával.
Az európai szintű esélyek megteremtését szolgálja, hogy a nagy társadalmi újraelosztási rendszerek reformjaiból az egészségügy átalakítását emeljük ki. Célunk az, hogy az életkor meghosszabbodjon, kevesebb beteg legyen és javuljanak a betegek gyógyulási esélyei. Mindezekre a következő három évben jelentős forrásokat és azok okos elköltéséhez jó mechanizmusokat kívánunk kötni.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Vannak olyan időszakok egy ország életében, amikor az összefogás felelős emberek között elkerülhetetlen, ezért kínálok én párbeszédet és a nemzeti sorskérdésekben partnerséget minden felelős politikai erőnek e hazában. Ilyen sorskérdés az ország irányválasztása, a fejlett Európához tartozásunk magyarságunk megerősítésével; ilyen a hazai szegénység felszámolása, a versenyképes tudás a fiatal generációknak; ilyen a teljes magyar nemzet iránt érzett közös felelősség, valamint az egészséges és gyarapodó magyarság. Ezekben meg kell egyeznünk. Az összes többiben folytathatjuk vitáinkat, akár a civakodást is. Felelősségünk - ellenzéknek és kormánypártoknak - közös az alapvető kérdésekben, ezekben legyünk partnerek.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť