DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az egy évvel ezelőtti szeptember 11-ére emlékezünk ma. A terrortámadást, amelyre most egy év távlatából emlékezünk, Amerika ellen követték el, de az egész emberiségnek címezték. Az elmúlt idők természeti és társadalmi katasztrófái megint bebizonyították, hogy a Földünk lakóinak életét, biztonságát, kultúráját érintő történés - kezdődjön a világ bármely részén - nem tiszteli az országhatárokat. Azt, ami történt, elítéli minden felelős politikai párt és politikus, és elítéli minden jóérzésű ember.
Azt viszont látnunk kell, hogy a világ tavaly szeptember 11-e óta megváltozott. Ma a világ minden részén feszültséggel, félelemmel és gyanakvással teli a várakozás. Feszültséggel és gyanakvással, mert nem tudjuk, hol lépnek színre újra az embertelen, gonosz erők. A világ megváltozott. Új típusú háborúk, új típusú félelmek, új típusú biztonság kialakításának korszaka kezdődött el. Az élő adásban közvetített valóságos pusztítás dermesztően hatott mindenkire. Nem akarom felidézni a képeket, ezerszer láttuk mindannyian. A képek azt mondták, azt üzenték, hogy bármikor bármi, bármilyen szörnyűség megtörténhet.
A pillanatnyi döbbeneten azonban gyorsan felülkerekedett az eszmélés. A katasztrófák, a tragikus események a legjobbakat hozzák ki az emberekből. Így történt ez egy évvel ezelőtt is. Először a helyszínen tartózkodó civil lakosság fogott össze, segítve a rendőröket, a tűzoltókat a menekítésben. A Magyar Köztársaság, az Egyesült Államok politikai és katonai szövetségese ezt ki is nyilvánította, és tőlünk telhetően felajánlottuk segítségünket a terrortámadás áldozatainak. Az igazi feladatunk azonban itt van Magyarországon. Nem engedhetjük, hogy Magyarország polgárai félelemben éljenek, és akár egy pillanatig is elfogja őket a kétség és a bizonytalanság. Szeptember 11-e a Magyarországon élőket nem fenyegette, és a hazánk biztonságára ügyelő szervezetek információi szerint azóta is biztonságban tudhatjuk magunkat. Mindent meg kell tennünk azonban, hogy ilyen, de még ehhez hasonló esemény sem soha, semmilyen körülmények között nálunk ne fordulhasson elő.
Magyarország részese a terrorizmus elleni legtöbb nemzetközi szerződésnek, tavaly novemberben az Országgyűlés 290 igen szavazattal, 2 ellenében és 14 tartózkodással elfogadta a terrorizmus elleni küzdelemről szóló törvényt. A magyar hatóságok is alkalmazzák a megszigorított gazdasági és pénzügyi kontrollt, amelynek elsődleges célja a terrorista, illetve a terrort támogató személyek, szervek bankszámláinak felkutatása és zárolása. A rendvédelmi szerveket fokozottabb éberségre kértem, hogy a korábbiaknál is körültekintőbben végezzék munkájukat.
A hazai rendvédelmi szervek az európai és az amerikai szervekkel szorosabb kapcsolatot építettek ki, aminek a továbbfejlesztésére törekszünk a továbbiakban is. Lényegesen felgyorsult az Európai Unió kormányközi konferenciája a bel- és igazságügyi együttműködés körében, amelynek a társult tagsággal rendelkező Magyarország is aktív részese lesz. Nem mellékesen ezek a nemzetközi törekvések és kapcsolatok segíthetik a magyar rendőrséget, rendvédelmi szerveket abban, hogy a hazai bűnözéssel szemben is eredményesebben léphessenek fel.
Tisztelt Képviselőtársaim! Legyen ez a nap az emlékezésé. Emlékezzünk az értelmetlen és embertelen pusztításra, de mindenekelőtt emlékezzünk a terrortámadás áldozataira. Ezen gondolatok jegyében arra kérem tisztelettel elnök urat, hogy az Országgyűlés egyperces néma felállással tisztelegjen a tragédia hősei előtt, és emlékezzünk az áldozatokra.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť