DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselők! Mivel az előző napirendi pontok is hosszas vitát eredményeztek, nem szeretném igénybe venni ezt a 15 percet, amit az elnök úr nagyvonalúan megelőlegezett az előterjesztésre, hanem nagyon röviden szeretnék élni csak a lehetőséggel és a joggal, hogy beszéljek a vizsgálóbizottság felállításának szükségességéről.
Tisztelt Képviselőtársaim! Akik érdeklődnek a téma iránt, nyilván ismerik ezt a szöveget, kezükben tartják, vagy olvasták, járt már a kezükben, ezért nem is szeretném megismételni a leírtakat. Csak azok kedvéért, akik esetleg éppen nem tudják feleleveníteni a vizsgálóbizottságra vonatkozó előterjesztést, hadd idézzem az emlékezetükbe, hogy itt egy olyan vizsgálóbizottság felállításáról van szó, amely vizsgálóbizottság felállítására utaló kezdeményezést a Szabad Demokraták Szövetsége még az előző ciklusban tette meg.
1998 és 2002 között az a rendkívül sajnálatos helyzet alakult ki a Magyar Országgyűlésben, hogy szemben a magyar parlamentarizmus hagyományaival, a rendszerváltás óta kialakult hagyományaival, az elmúlt időszak kormánytöbbsége nem engedte, hogy felálljanak azok a vizsgálóbizottságok, amelyeket az ellenzék kezdeményezett. Ez is egy ilyen vizsgálóbizottság volt, amelyre a kezdeményezést az SZDSZ nyújtotta be, és a demokratikus hagyományokkal szemben az akkori kormánytöbbség megakadályozta, hogy felálljon ez a vizsgálóbizottság.
Ezért politikai és erkölcsi kötelességünknek is érezzük azt, hogy ez a vizsgálóbizottság, több más vizsgálóbizottsággal együtt, amit akkor kezdeményeztünk, valóban elkezdje a munkáját, és ha úgy tetszik, öntsünk tiszta vizet a pohárba; legyen világos az, hogy az akkor megfogalmazódott gyanú alapos vagy alaptalan.
Erre egy tisztességes parlamenti vizsgálat tud többek között választ adni. Természetes, hogy mindenféle más vizsgálatnak is helye van e téren, hiszen az APEH ügyeinek vizsgálatáról van szó.
Mint tudjuk, annak idején, 1998-ban komoly botrányt okozott, hogy az akkori pénzügyminiszter, Járai Zsigmond az APEH elnökévé nevezte ki azt a személyt, aki előtte a Fidesz egyik komoly gazdasági tanácsadója és gazdasági, pénzügyi kérdésekben az egyik meghatározó figurája volt. Akkor a kinevezés és a későbbi különböző tettek körül is megnyilvánult az a gyanú, hogy ez a kinevezés, majd a kinevezés furcsa körülményei nem mellékesek és nem függetlenek attól, hogy az APEH elnökévé vált Simicska Lajos előtte a Fidesszel milyen kapcsolatban volt.
(18.10)
Nos, az előbb azt mondtam, tisztázni kell, hogy ez a gyanú mennyire volt alapos és mennyire volt alaptalan. Bizony, ahogy említettem, egy parlamenti vizsgálóbizottságnak is az a feladata, hogy ezt világossá tegye, és természetesen más vizsgálatoknak is ez a feladatuk.
Mert nyilván egy ilyen kérdésben vizsgálódni kell a megfelelő szerveknek, az ügyészségnek, a rendőrségnek és más szerveknek is, amelyek hivatalból kell hogy lefolytassanak vizsgálatokat. De ne feledjük el, hogy az Országgyűlésnek is felelőssége is van e téren, hiszen itt politikai döntés született, amelyben egy kormány járt el, egy kormány meghatározó figurája, meghatározó minisztere hozta meg a döntést, politikai döntés született többek között, és ezért politikai felelősséggel tartoznak azok, akik ezt a döntést meghozták. És a politikai felelősségről az Országgyűlés előtt kell számot adni, a nyilvánosság előtt kell számot adni, be kell számolni a magyar választópolgároknak arról, hogy mit miért döntöttek annak idején, milyen motivációk voltak a döntés mögött, és mindez milyen eredménnyel járt.
Nos, a Szabad Demokraták Szövetsége ezért kezdeményezte, hogy négy év után, amíg a Fidesz vezette kormánykoalíció megakadályozta azt, hogy a vizsgálóbizottságok felálljanak, most, a szocialista-liberális koalíció idején mi természetesen nyitottak vagyunk mindenféle vizsgálóbizottság házszabályszerű felállítására, és ezért úgy gondoljuk - ahogy az elején is fogalmaztam -, hogy politikai és erkölcsi kötelességünk, hogy ezt megtegyük.
Ehhez szeretném kérni tisztelt képviselőtársaimnak a segítségét, támogatását. Nagyon remélem, hogy ez a vizsgálóbizottság a munkáját eredményesen és sikeresen tudja elvégezni, és ezzel is erősíteni tudja a magyar parlamentarizmust, a nyilvánosságba és a demokráciába vetett hitet ebben az országban.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť