MOLNÁR LÁSZLÓ

Full text search

MOLNÁR LÁSZLÓ
MOLNÁR LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! ÁSZ-elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága szeptember 19-én megtárgyalta a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság beszámolóját az előző négy évre vonatkozóan és az Állami Számvevőszék 2001-re vonatkozó jelentését. Egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak tartjuk.
Azonban az a véleményünk, ahogy az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy olyan rendszerbeli problémák vannak a törvény és az országgyűlési határozat vonatkozásában, amelyek indokolttá teszik azt, elsősorban a számviteli, költségvetési megközelítés alapján, hogy az Országgyűlés szakbizottságai áttekintsék, és azt követően a plenáris ülés elé hozzák azokat a javaslatokat, amelyeket az ÁSZ elnöke az imént döntően felsorolt.
(12.30)
A kulturális és sajtóbizottság előterjesztéséhez, illetve az eddig elhangzottakhoz csak kiegészítésként szeretném azokat a véleményeket elmondani, amelyek elhangzottak a költségvetési bizottság ülésén is.
Az tényszerű, hogy négy évig törvénytelenül működött a Távirati Iroda Részvénytársaság; az is tény, hogy ez a tulajdonos hibájából történt. Én azt gondolom, hogy ezzel most ezt orvosoljuk. A költségvetési bizottságban nem az volt az alapszándék, hogy kutakodjunk az elmúlt négy évben, felelősöket keressünk, hanem az, hogy megoldjuk a problémát. A mi javaslatunk az, hogy önálló indítványként a költségvetési bizottság elé terjesszük azokat a kérdéseket, amelyekről itt szó volt, és például azért nagyon izgalmas a közszolgálatiság kérdése, mert amennyiben nem szabályozzuk kellőképpen belső szabályokban a számvitel-politikában azt, hogy a költségeket vagy a ráfordításokat milyen költséghelyekre lehet elszámolni, bizony ez nagyon torz eredményességet mutathat. Az teljesen természetes, hogy a döntési, kötelezettségvállalási viszonyrendszert is át kell tekinteni, hiszen az elmúlt időszakban az elnök-vezérigazgató gyakorlatilag önmagában, egy személyben hozta meg azokat a döntéseket, amelyeket mi nem vitatunk, de intézményesen szeretnénk helyére tenni ezt a kérdést.
Szó volt itt az imént a 113 millió forintról, ez a választásokhoz kapcsolódó összeg. Ez felvetődött, mégpedig olyan formában, hogy igen, külön törvény határozza meg az MTI Rt. feladatát e témakörben. Igen ám, de egyetlenegy külön törvényben sincs benne! Tehát azokat a kérdéseket, amelyek itt felvetődnek, vagy éppen a végelszámolás kapcsán merült fel számszerűsítve, ha jól emlékszem, 53 millió forint eredménytartalékkal szemben való elszámolása, ezeket az illető szakbizottságnak pénzügyi-számviteli vonatkozásban meg kell tárgyalni. Ez nem úgynevezett humánpolitikai terület, hanem ez bizony kőkemény számviteli és adóvonatkozásokat vet fel.
Mi azt gondoljuk, hogy világos szabályozást kell elkészíteni, a világos szabályozást követően lehet a feladatokat számon kérni, és nyilvánvalóan mint a tulajdonos képviselete - így a szakbizottságok, hiszen a plenáris ülés ezzel kevesebbet tud foglalkozni -, részt venni a vagyon megfelelő módon való működtetésében.
A felszólalásra készülve, átnézve az alkotmány idevonatkozó szakaszát is, azt azért szeretném megállapítani, hogy az alkotmány az Országgyűlés vonatkozásában nem ismer olyat, hogy tulajdonol és tulajdonosi közgyűléssé alakul át a plenáris ülés.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť