DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! Szeretném azzal kezdeni, hogy a leghatározottabban kijelentem az ön kérdésére válaszolva, hogy a 19 ezer forint egyszeri kifizetést, amit a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők számára fogunk folyósítani, nem tekintjük lelkiismereti pótléknak. (Zaj az ellenzéki padsorokban.) Nem tekintjük annak, mert erre nincs is szükségünk. Akkor lenne, lehetne ugyanis lelkiismeret-furdalásunk, ha ígéretünk gyors teljesítésére nem kerítettünk volna sort. De döntöttünk. Nemcsak 52 milliárdot, hanem 60 milliárdot juttatunk el az idős emberekhez, és nemcsak a nyugdíjasokhoz, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülő több mint 300 ezer alacsony jövedelmű honfitársunkhoz is.
A 13. havi nyugdíj rendszerének fokozatos kiépítésére éppen azért tettünk javaslatot, hogy az egyszeri kifizetés mellett az egyéni nyugdíj összegéhez igazodó ellátás bevezetésére is legyen lehetőségünk, és így kerülhessen sor az önök kormányzásának ideje alatt 1999-ben elszenvedett veszteség korrekciójára is. Ez a megoldás évente több mint 2 százalékos, négy év alatt összességében majdnem 10 százalékos reálérték-növekedést fog jelenteni a nyugdíjasok számára.
Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Ezt a megoldást azért választottuk, mert a miniszterelnök úr a nyugdíjasok érdek-képviseleti szerveivel érdemi konzultációt folytatott, mert valóban érdekelte őt a szervezetek véleménye. Ők javasolták, hogy senki ne maradjon ki az egyszeri juttatásból, és mindenki egyforma összeget kapjon. Fontos volt a számukra, hogy a nyugdíjszerű ellátásban részesülők se maradjanak ki, az ő javaslataik alapján született meg a kormány döntése.
Szeretném nyomatékosan hangsúlyozni, hogy az idősek véleménye és javaslata számunkra a jövőben is mértékadó lesz. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy az Idősek Tanácsa ismét a kormány tanácsadó testületévé válik, és a tanács elnöki tisztét a miniszterelnök úr látja el.
Azzal a számvetéssel, amit ön itt elénk tárt, nem nekünk kell a nyugdíjasok felé elszámolni; azzal önöknek kell elszámolni, és a saját lelkiismeretükkel is önöknek kell majd elszámolni. Tudom, hogy a képviselő asszony meggyőzésére semmi reményem nem lehet, ugyanakkor engedje meg, hogy megköszönjem, hogy interpellációjával lehetőséget adott számomra, hogy itt újra elmondhassam, az időseket milyen kedvező intézkedések fogják érinteni a közeljövőben.
Képviselőtársaimtól pedig kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť