DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! A választásokon megbukott miniszterelnök, Orbán Viktor figyelmét és az önök figyelmét is valószínűleg elkerülte - a bekiabáló képviselő hölgyekre és urakra gondolok -, hogy 2002. május 4-én az Országos Választási Bizottság megállapította az országgyűlési választások végeredményét, és azt a Magyar Közlönyben közzétette.
Valószínűleg elkerülte Orbán Viktor volt miniszterelnök figyelmét, és a bekiabáló képviselő hölgyek és urak figyelmét is, hogy a törvényben biztosított jogorvoslati lehetőségeket teljeskörűen kimerítették, és ezután valamennyi testület álláspontja szerint a választási folyamat törvényesen zajlott le, az eljárás lezárult, és az eredmény jogilag is megtámadhatatlan.
Valószínűleg az is elkerülte az önök figyelmét, hogy a választási eljárási törvény szerint a kormány feladata és a kormány megbízásából a belügyminiszter feladata az, hogy a választások törvényes lebonyolítását garantálja, és az Orbán-kormány belügyminisztere itt, ebben az Országgyűlésben 2002. május 15-én beszámolt arról, hogy az országgyűlési választásokat sikeresen lebonyolították, és az törvényes volt.
Ugyanezen az ülésen az előző parlament által megválasztott Országos Választási Bizottság hasonló tartalommal számolt be az Országgyűlésnek, és az Országgyűlés mindkét beszámolót nagy többséggel elfogadta. Tehát önök is itt, az Országgyűlésben erről igennel szavaztak. Ezek után joggal tehető föl az a kérdés, mi az oka annak, hogy mégis megpróbálnak kételyt teremteni a választások végeredményét illetően, mégis megpróbálnak olyan hangulatot kelteni, mintha itt valami nem lenne rendben.
Egyébként szeretném megjegyezni, hogy ez eddig nem volt szokás, a rendszerváltás óta valamennyi országgyűlési választást követően a kormányváltás rendben lezajlott, és senki sem kérdőjelezte meg annak a több ezer, több tízezer köztisztviselőnek - és nemcsak köztisztviselőnek, hanem önkéntesként a választási bizottságokba, illetve a szavazatszámláló bizottságokba delegált állampolgárnak - a tisztességét, tisztességesen és törvényesen elvégzett munkáját, mint ahogyan önök most ezt sajátos politikai érdekből teszik.
(10.10)
A politikai hangulatkeltés célja tehát nyilvánvaló. A vesztes csalódott, és a vesztes csalódott magatartása okán tudhatjuk azt be, hogy megpróbálják önök és Orbán Viktor volt miniszterelnök úr a hatályos törvényeket semmibe venni és felülírni, és a pártpolitikai érdekeik alapján próbálnak meg eljárni.
Tisztelt Országgyűlés! Szeretném elmondani Orbán Viktor volt miniszterelnök úrnak, képviselő úrnak - ha megtisztelné az Országgyűlés ülését -, hogy a jogbiztonságba vetett hit, a mindenkori kormányok legitimációjába vetett hit fontosabb mindenféle pártérdeknél. Fontosabb a Fidesz, fontosabb a MIÉP pártérdekeinél. (Zaj a Fidesz soraiban.) Ezért azt kérem tisztelettel önöktől, ha elfeledkeztek róla, vegyék újra elő a törvényeket, vegyék újra elő az Országgyűlés ülésének azon jegyzőkönyveit, ahol a törvényes lebonyolításról a beszámoló elhangzott, a szavazások megtörténtek, az észrevételek elhangoztak, és kérem, vegyék tudomásul a választás végeredményét, ugyanis ez szolgálja az ország érdekét. (Zaj a Fidesz soraiban.)
Ha önök úgy ítélik meg, hogy a saját politikai érdekeik ennél fontosabbak, az az önök felelőssége, de ez a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a választások, majd az önkormányzati választások törvényesen, a jogszabályoknak megfelelően folyjanak le, és az ne legyen megkérdőjelezhető semmilyen pártpolitikai érdekek alapján.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť