JUHÁSZ GÁBOR

Full text search

JUHÁSZ GÁBOR
JUHÁSZ GÁBOR (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Miniszterelnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Egy ismerősömmel beszélgettem a minap, aki azt mondta: "Te, annyi rosszat írnak, mondanak, terjesztenek rólatok. Mondd, mi igaz ebből!" (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból: Minden igaz!) Lássuk hát!
A kezemben egy újság: "Magyarország jövője a tét!" - hirdeti nagy betűkkel. A Fidesz-Magyar Polgári Párt, még a választások előttről azt írja: "Emlékeznie kell mindenkinek, hogy az adókedvezmények, a családi pótlék, az iskoláztatási támogatás, a gyes, a gyed ismét veszélybe kerültek." Egy kicsit odébb: "A gázárak 40 százalékos emelését tervezik. Az OTP-fiókokban lebeszélik az érdeklődőket a lakáshitel igénybevételéről, és a kamat 30 százalék fölé emelkedhet."
Az újságban Aszódi Pálnak, a Nyugdíjas Polgári Egyesület elnökének a levele, ami nem túl baráti, ezt írja: "A szocialisták csak egy gazdaságpolitikát ismernek, a megszorító gazdaságpolitikát. A szocialisták csak egy politikát ismernek: felelőtlenül megígérni mindent, amit aztán úgysem tartanak be." (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból: Így van!)
Íme, egy ismeretlen szerzőjű szórólap - reményeim szerint nem az Országgyűlés Hivatalának házinyomdájában készült - bár nem lenne baj megvizsgáltatni, elnök asszony -, azt sulykolja: "Az igazság az, hogy a szocialisták mindig is a nyugdíjasok ellen szavaztak."
Új szórólap: "Gáz van! Előbb gondolkodj!" Nyilván ez az okosság már a választások két fordulója között születhetett. Aztán jöttek a szavazók, túl lettünk a választásokon, új hangvétel a Magyar Polgármester című lapban: "Mi már túl vagyunk a magunk tragédiáján. Összeszámolták a szavazatokat, döntött az Országos Választási Bizottság, határozott a Legfelsőbb Bíróság, kormányt alakíthat a tagadás." - írta Gémesi György lapja.
A terjesztett rágalmak nagy része már a születése pillanatában nyilvánvaló hazugság volt, hiszen lakosságot érintő elvonásokat, a szerzett jogok és ellátások megnyirbálását, valamint radikális gázáremelést soha nem terveztünk. Sőt, a plakátjainkra éjszaka kiragasztott gázáremelést hazudó csíkokon 40 helyett már 51 százalék, egy kicsit távolabb Budától 61 százalék szerepelt. A rémhírterjesztők szerintem a nyomtatványok terjesztése közben maguk is nevettek rajta.
És a már idézett bank, az OTP Bank azóta is folyósítja tovább a hiteleket, igaz, Simicska Lajos - aki ezért felelős - azóta már leszámolt, és el is ment, hála istennek.
Az igazság ezekkel szemben az, hogy a szocialisták és Medgyessy Péter kormánya változást ígért és cselekszik, hitünk szerint most és mindenkiért. Megcsináljuk, amire felhatalmazást kaptunk. Visszaadjuk a nyugdíjasoknak a fejenként 19 ezer forintot, szeptember 1-jével 50 százalékkal nő a pedagógusok bére, 50 százalékkal nő a közalkalmazottak bére, 50 százalékkal nő az egészségügyiek bére. Adómentes lesz a minimálbér, és négymillió magyar embernek lesz könnyebb. Ennyien járnak jobban.
Augusztus 1-jével a termőföldről szóló törvényben helyreállítjuk a földtulajdonosok jogait, és a Nemzeti Földalap is társadalmi ellenőrzés alá kerül. Szüret előtt a szőlőtermelők és a szőlő kikerül a jövedéki törvény hatálya alól. Bezártuk az országblamázs központot, megy a pénz gyermekétkeztetésre. Augusztusban és minden következő augusztusban kéthavi családi pótlékot juttatunk az iskolakezdés terheinek csökkentésére. Szeptember 1-jétől 30 százalékkal emeljük a főiskolai és egyetemi ösztöndíjakat, eltöröljük a tévé-előfizetési díjat, és elindultak a vizsgálatok a Magyar Fejlesztési Bank és a Millenáris Kht. környékén és másutt is.
Tárgyalunk és megállapodunk a szakszervezetekkel, mert komolyan vesszük a partnereket. Nem növeljük a hiányt, nem kerüljük meg a közbeszerzést.
Ezek után a Fidesz egy következő röplapjában azt olvashatjuk: "Ezek nem ígéretek, hanem tények."
(10.00)
Hát, amit elmondtam e tekintetben, ezzel egyetértek. Bár a Fidesz-röplap szlogenje - hasonlít egy after shave reklámjára - kicsit meditálva így folytatja: "Miért kockáztatnánk? Szavazzunk arra, hogy a megkezdett munka folytatódjék!" Hát ezt az egyet megfogadjuk: folytatni fogjuk. Orbán Viktornak e legutolsó szórólapban szereplő mondatai szerint igaza van: az ország polgárait egyesíteni nem politikai szólamokkal, hanem tettekkel lehet. Kérem, kéretik minket a tetteink alapján megítélni!
Örülünk, hogy a vállalásunk szerint jót tehettünk 600 ezer családdal, 4 millió magyar emberrel - bár nyilvánvaló, a volt miniszterelnök kicsit szomorú, hiszen elvesztette mind a 16 darab autóját. De legalább ő is láthatja és láthatja mindenki, Medgyessy Péter jól megjegyezte: a tett első, a szó második.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť