KÁRPÁTI ZSUZSA

Full text search

KÁRPÁTI ZSUZSA
KÁRPÁTI ZSUZSA, az egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága 2002. május 27-én megtárgyalta a T/13. számú, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. A bizottság egyhangú szavazással támogatta a törvényjavaslat általános vitára bocsátását.
Tisztelt Ház! A konszenzussal hozott döntést tartalmas vita előzte meg, melyben szó esett a nyugdíjak értékállóságának megőrzéséről, valamint a három és fél millió nyugdíjas társadalmi csoportján belül arról a rétegről, akik élethelyzetük vagy nyugdíj megállapítása vagy emelése kapcsán kerültek rossz anyagi körülmények közé. A nyugdíjasok és érdekképviseleti szerveik nehezményezték, hogy a méltányossági jogcímen megállapítható nyugdíj és a méltányossági nyugdíj emelésének lehetősége - mint ellátási típus - kikerült a nyugdíjtörvényből.
A bizottságban elhangzott vita terjedelmesebb része aköré csoportosult, hogy miért kell módosítani s egy régi intézményrendszert visszahozni. Az a konstrukció, amely az elmúlt kormányzati ciklusban a méltányossági nyugdíj helyett került bevezetésre, és a miniszter szintjére, egy nagyon magas szintre emelte a segélyezést, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, egy releváns alkotmányjogi területen aggályokat eredményezett. Ezt a problémát jól jelzi a távozott miniszter után maradt több tízezer feldolgozatlan, megválaszolatlan kérelem. Ellenzéki és kormánypárti képviselők egyaránt helyeselték a decentralizált, megyei szinten történő elbírálást az egyén élethelyzetének jobb ismerete, a tényleges rászorultság objektívebb megítélhetősége miatt.
Kifogásként merült fel, hogy a méltányosság magában hordozhat valamennyi szubjektív elemet. Igényként fogalmazódott meg a bizottságban, hogy a szubjektív elemeket szükséges a minimális szintre csökkenteni. A végrehajtás szabályait tehát alacsonyabb szintű jogszabályokban pontosan meg kell határozni. A kormány jelen lévő képviselője részéről ígéret hangzott el az egyéves működés utáni tájékoztatásról mind az egész kialakuló gyakorlat fő jellemzőiről, mind az esetekről és az összegekről. Az ígéretet a bizottság egyhangúlag örömmel nyugtázta. E javaslattal a centralizált államelmélet szenvedett vereséget a decentralizációval szemben, a jogállamiság győz az államigazgatási jogorvoslat elvi megteremtésével.
Tisztelt Ház! A kormánypárti és az ellenzéki képviselők egyetértésével, a bizottsági vitában is elhangzottakra figyelemmel egyhangú szavazással a bizottság általános vitára alkalmasnak tartja a törvényjavaslatot. Javaslom a napirendi megtárgyalását, és köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť