KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP), a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Törvényjavaslatunk mindössze egyetlen paragrafus és a hatályba léptető rendelkezés, mégis úgy gondolom, hogy ez az egyetlen paragrafusos törvényjavaslat nagyon sokaknak az óhajára válaszol. Nagyon sokan sérelmezték ugyanis, amikor a 2001-2002. évi, úgynevezett kétéves költségvetés megszüntette a köznyelven méltányos nyugdíjemelés lehetőségét.
A törvényjavaslat szövege szerint a kivételes nyugellátás megállapításának, illetve a kivételes nyugdíjemelésnek a lehetőségét állítja vissza az egyszakaszos törvényjavaslatunk. Visszaállítja azért, mert meg vagyunk arról győződve, hogy a magyarországi nyugellátás évtizedek óta megoldatlan, és szinte megoldhatatlan feszültségeket halmozott fel, olyan feszültségeket, amelyek kapcsán a megkapott nyugellátás nincsen arányban a szolgálatban töltött idővel, a befizetett járulékkal, és különösen nem tud válaszolni sajátos, nehéz élethelyzetekre.
A méltányos nyugdíjemelés lehetősége nagyon sokaknak adja vissza a reményt, hogy ha olyan élethelyzetbe kerülnek, amikor a folyósított nyugdíjukból megélni nem tudnak, akkor méltányos eljárásra jogszabályi lehetőségük van. A törvényjavaslat a lehető legszélesebb érintetti kör számára teszi lehetővé a méltányos eljárást, a nyugdíjkorhatárt elérteknél úgy fogalmaz, hogy mindenki, aki a reál-irányadó korhatárt elérte, illetve felöleli a rokkantak és az árvák körét is.
A döntési szintet, meggyőződésünk szerint helyesen, a szociális tárcától visszaadja a szakapparátusnak, és azt javasolja, hogy a Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság főigazgatója élhessen a kivételes nyugdíj-megállapítás, illetve -nyugdíjemelés lehetőségével. Joggal kérdezhetik képviselőtársaim és azok, akik figyelemmel kísérik ennek a javaslatnak a sorsát, hogy mi a forrása annak, hogy év közben visszaállítjuk a méltányos nyugdíjemelés lehetőségét. A forrása, reméljük, a várható költségvetési bevétel, amelyik egy korábbinál sokkal szigorúbb gazdálkodás esetén lehetőséget fog adni arra, hogy azt a körülbelül 400 millió forintot, amibe az új törvény által visszaállított méltányos nyugdíjemelés kerül, biztosíthassa.
Végül szeretném megemlíteni, hogy a kormánnyal egyeztetve azt javasoljuk, hogy a méltányos nyugdíjemelés és -megállapítás lehetőségének visszaállítására a törvény kihirdetésének napjától legyen lehetőség; és a kormánytól ígéretet kaptunk arra, hogy a részletes szabályokat megállapító kormányrendelet is elkészül addigra, mire a parlamenti mechanizmus befejeződik, és a kihirdetés a szokásos nyolc napon belül megtörténik.
Mindezek alapján kérem képviselőtársaimat, hogy a törvényjavaslatot támogassák. Rögtön hozzáteszem, a ma délelőtti vitából is kiderült, hogy további jogintézmények visszaállítására, illetve korrigálására lesz szükség. Szükség lesz a nyugdíjasok méltányos segélyezésében a szerkezet, a rendszer megváltoztatására is, hiszen mindannyian tudjuk, nagyon gyakran előfordulnak olyan krízishelyzetek az idős emberek életében, amikor ők méltányos nyugdíjemelést kérnek, de az élethelyzetükön csak a segély, vagy a segély és nyugdíjemelés segíthet. A segélyezés megváltoztatására - legkésőbb a költségvetési törvényben - a kormány javaslatot tesz, de ha segíteni tudunk, ezt tegyük meg addig is.
Ezért arra kérem képviselőtársaimat, hogy a méltányos nyugdíjemelést ennek a törvényjavaslatnak az elfogadásával állítsák vissza.
Elnök úr, köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť