SZŰCS LAJOS

Full text search

SZŰCS LAJOS
SZŰCS LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Tulajdonképpen kicsit furcsa helyzetben vagyunk, hiszen a bizottsági ülésen egyhangú szavazás volt amellett, hogy ez a törvényjavaslat általános vitára kerüljön, éppen ezért kisebbségi véleményt sem lehetett megfogalmazni.
Azért jelentkeztem szólásra, mert e törvényjavaslat fő elveivel - azt gondolom, nagyon helyesen - a Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója is egyetértett, azonban néhány aggályunkat szeretném megfogalmazni a törvényjavaslattal kapcsolatban.
Úgy gondoljuk, valóban lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a nyugdíjak megállapításába egyedi lehetőségeket, elveket is be lehessen vonni. Ezt elfogadhatónak tartjuk, bár a végrehajtására rendelt kormányrendelet nélkül, illetve annak tartalma nélkül ez kicsit vitatható, hiszen mindannyian tudjuk, hogy akkor, amikor az előző kormány megszüntette ezt a lehetőséget, nagyon sok méltánytalanság érte pontosan a nyugdíjasokat; nagyon sok nyugdíjas, idős ember, aki valóban rászorult lett volna erre az emelésre, mivel nem tudott erről a lehetőségről, nem részesülhetett ennek áldásos részéből.
Ha elfogadjuk azt, hogy a nyugdíj munkával szerzett jogon jár, a korábbi munkaviszony és a jövedelem határozza meg, akkor az egyedi elbírálás lehetősége bizony ellentmond ennek. Igaz azonban az is, hogy sajnos a nyugdíj gyakran nagyon alacsony összegű, ez azonban nem egyedi probléma. Tudunk több olyan életkori, illetve munkaköri csoportot is, amelyeknek ez nagyon terhes; a téesznyugdíjasokra és több ilyen korcsoportra gondolva nem is kell nagyon megmagyarázni ezt a dolgot.
Mi is úgy gondoljuk, és remélem, kormánypárti padsorokban is elfogadják, hogy mindenki, akinek a megélhetési minimumnál alacsonyabb a nyugdíja, jogosan kérhetne nyugdíjemelést. Ha ez a törvényjavaslat ezt célozza, akkor mi ezt támogatjuk. Már most elmondjuk, hogy egyéni képviselőkként természetesen minden nyugdíjasszervezetünket, minden nyugdíjasunkat föl fogjuk kérni arra, hogy ha ezt a parlament elfogadja, éljenek ezzel a nyugdíjemelési lehetőséggel, és utána - ahogy azt Csákabonyi képviselőtársunk elmondta - mi is bizony a kontrollt szeretnénk megnézni, és meg szeretnénk tudni, hogy vajon ki részesülhetett ebből a nyugdíjemelésből.
Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a javaslatban vannak olyan elemek, amelyek a megoldás helyett további igazságtalanságokat fognak előhozni. Vagyis aki közel lesz a tűzhöz, és tudja, hogyan kérhet, az valóban kaphat is, aki nem tud erről, az nem. Úgyhogy kérjük majd a kormányt, hogy a kormányrendeletben világos és érthető szabályokat, a nyugdíjasok számára is könnyen megérthető és benyújtható szabályrendszert alkosson, hogy mindenki minél szélesebb körben tudja majd ezt a minimális emelést megtenni.
Ugyanakkor azt is gondoljuk, hogy ez a javaslat nem foglalkozik a hirtelen jövő, megoldhatatlan válsághelyzetekkel, például ha valakinek külföldön meghal a hozzátartozója, rokona, annak hazaszállításáról hogyan tud gondoskodni, amikor ezek valóban milliós nagyságrendű összegek. Ezzel ez a javaslat nem foglalkozik.
És még egy dolog, amire föl szeretném hívni az önök figyelmét. A nyugdíjemelést a polgári kormány eddig valódi nyugdíjemelésként oldotta meg, ami minden esetben az alapnyugdíjba történő beépülést jelentett.
(14.30)
Éppen ezért a kormány száznapos ígéretében megfogalmazott 19 ezer forintos egyszeri nyugdíj-kiegészítést egy általunk benyújtott törvényjavaslattal kezdeményezzük, hogy ez az összeg kerüljön beépítésre az éves alapnyugdíjba, hogy így valódi emelésként élhessék meg az ország nyugdíjasai.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť