DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Nem azért kaptam ezt a megtisztelő felkérést a miniszterelnök úrtól, mert a frakcióvezető úr és miköztünk a helyzet megítélésében semmiféle vita nincsen, és én lennék a legalkalmasabb a kormány tagjai közül az egyetértés kinyilvánítására. Nem is azért kaptam ezt a feladatot, mert a szakértők szerint az egyébként valóban a gyengélkedés bizonyos jeleit mutató magyar gazdaság problémáinak a megoldását, illetve a hiányjeleket felmutató költségvetés bajainak az orvoslását a miniszterelnök az egészségügyi tárca vezetőjétől várná a jövőben. Azért kaptam ezt a feladatot, mert azokat az intézkedéseket, azokat a vállalásainkat említette a frakcióvezető úr, amelyek az én felelősségi körömbe tartoznak, és amelyeknek a teljesítése miatt valóban érthető aggodalommal és megkülönböztetett figyelemmel kísérem mindazt a gazdasági változást, körülményt, amely szűkíthetné a kormány és így a szociális és egészségügyi tárca vezetőjének a mozgásterét is.
Ezért nyomatékkal elmondhatom, hogy az elmúlt nyolc napban is a kormány megtette azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a gazdaság folyamataiban valóban változás következzék be, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a költségvetés állapotának rendbetétele megkezdhető legyen, és amelyek a minisztériumok gazdálkodását is jó irányba fordíthatják. Elmondhatom azt, az elmúlt nyolc nap alatt megállapíthattuk, hogy intézkedéseink nyomán nem valamiféle pótköltségvetés, hanem a gazdaság javuló teljesítménye és a tisztességes, átlátható kormányzati költségvetési gazdálkodás lesz és lehet a garanciája az ígéretek teljesítésének.
Megkezdtük az ígéretek végrehajtását, tisztelt képviselőtársaim. Az elmúlt héten döntött a kormány nemcsak a nyugdíjasok számára kifizetendő egy összegű 19 ezer forintos juttatás kifizetéséről, hanem ezen a körön túl a nyugdíjszerű ellátásban részesülők számára is lehetővé tette ennek az összegnek a kiutalását. Megkezdtük, tisztelt képviselőtársaim, az átlagosan 50 százalékos alapbéremelés előkészítését a közalkalmazottak számára (Zaj az ellenzék soraiban.), és ezen a körön túl a szociális és egészségügyi ágazatban, valamint az oktatási és kulturális területen humán szolgáltatást végzők számára is. Ehhez minden intézményfenntartónak biztosítani fogjuk a kormány döntése szerint az 50 százalékos alapbéremelés fedezetét. Előkészítjük a gyógyszerár-tárgyalásokról szóló beszámolót azért, hogy a számunkra bizony súlyos és örökölt gyógyszerkérdés megoldása mellett azt az ígéretünket is teljesíteni tudjuk, hogy az emberek számára az idén a támogatotti körben nem fog változni a térítési díj; és természetesen az iskolakezdéshez kötődő családi pótlék kifizetésére vonatkozó tervezetünk, javaslatunk is elkészült.
Ezért a frakcióvezető úrnak és képviselőtársaimnak is megerősíthetem, elmondhatom, hogy mindazon gond, probléma ellenére, ami a költségvetés átvétele után a számunkra nyilvánvalóvá vált, biztosítottnak látom a magam részéről is az első száz nap vállalásainak hiánytalan teljesítését.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť