DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt héten Moszkvában járva valóban arra a következtetésre jutott volna az ember, hogy megszűnt a magyar bor forgalmazása, hisz nem volt étterem vagy szálloda, ahol egy üveg magyar bort lehetett volna kapni. (Font Sándor: Nem vittetek?) Úgy gondolom, hogy ez tehát nem jövő év január 1-jétől kezdődik meg egyes térségekben; úgy gondolom, nem kell önnek tartania attól, hogy jövő év január 1-jétől a borforgalmazás megszűnik, tehát határozottan nemmel tudok a feltett kérdésére válaszolni.
Teljesen egyértelmű, hogy a jövő év elejétől a zárjegy megszűnik; egyébként a szakma kérésére történt ez a lépés és kormányzati intézkedés. (Font Sándor: Ez nem igaz.) Természetesen a palackos borokra volt kötelező a zárjegy alkalmazása. A kannás bor esetében is természetesen megszűnik a zárjegy, helyette a hordós borok esetében már eddig is alkalmazott hivatalos zár kerül fel a kannákra.
Úgy gondolom, ez nagy könnyebbség elsősorban a kisebb bortermelők részére, hisz megszünteti a zárjegy átvételével, elszámolásával, nyilvántartásával kapcsolatos többletterheket, nem beszélve arról, hogy a kisebb borpalackozóknak kézzel kellett felhelyezni ezt a zárjegyet.
(15.50)
Általános érvénnyel megszűnik a termékmérleg zárásának vámhatóságok által történő havonkénti ellenőrzése is, ami úgy gondolom, szintén egy kisebb könnyebbség azért is, mert bebizonyosodott az OBI-vizsgálatok eredményeképpen, hogy a borhamisítók általában nem palackba töltik a bort, mert azon föltüntetésre kerül, hogy ki készítette, ki forgalmazta a palackokat, hanem sokkal inkább a kannás forgalomban fordul ez elő. Az eddigi vizsgálatokból teljesen egyértelműen ez következik.
A kannás kiszerelés feltételeinek a megteremtéséhez valóban lehetséges, hogy új kupakokat kell alkalmazni. Úgy gondolom, hogy ennek az egyszeri költsége mégis sokkal olcsóbb, mint örökké a zárjegy beszerzése és az azzal kapcsolatos költség. Az átmeneti idő vonatkozásában megvizsgáltatom a feltételeket, de szeretném megjegyezni, hogy '97-ben született az a rendelet, amely ezt előírta (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), valóban nagyon sok helyen nem történt meg a felkészülés.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť