FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Egy levelet intéztem már önhöz is és pénzügyminiszter társához is a borforgalmazók érdekében, borász pincészetek érdekében. Magyarország több millió hektoliteres borforgalmát, ennek mintegy kétharmadát az úgynevezett kannás kiszerelésekben végzik. Az év elejétől, mármint a jövő év elejétől várhatóan meg fog állni ez a nagyon nagy mennyiségű borforgalmazás két rendelkezés nagyon zavaros mivolta miatt.
A baloldali többség a nyáron elfogadta azt a számunkra érthetetlen módosító indítványt, mely szerint megszűnik a zárjegy az úgynevezett palackos boron, a kannás boron pedig a hivatalos zár kerül majd elhelyezésre. Csak jelzem, ezt a hivatalos zárat tudom, hogy most fölválthatja június 30-ig a ma még létező kannás zárjegy, de aki látott már hivatalos zárat, hogy az hogyan is néz ki fizikai valóságában, azt nem lehet fölhelyezi egyetlenegy ma forgalomban levő 2,5, 5, 10, 15, 20 és 25 literes kannára, tehát innentől kezdve több millió új műanyag kannát és kupakot kell gyártani vagy gyártatni hatalmas összegért.
A másik probléma más eredetű: '97-ben még egy rendelet rendelkezett arról, hogy a nem palackos borok kiszerelését csak olyan helyen lehet majd végezni 2003. január 1-jétől, amely pincészeteknek van állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás által kiadott engedélye. Jelen pillanatban gyakorlatilag az összes magyarországi borforgalmazónak - aki e területen érintett - mintegy 10 százaléka rendelkezik ilyen engedéllyel.
Kérdezem a miniszter urat, hogy be tudnak-e avatkozni a tekintetben, hogy ez a rendelkezés átmenetileg ne kerüljön érvényesítésre csak egy bizonyos idő után, hogy ezt az ellentmondást fel lehessen oldani és a helyzetet orvosolni.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť