GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Képviselő Úr! Ahogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem húzta le a redőnyt a Széchenyi-terves pályázatok előtt, ugyanúgy ennek keretében az energiatakarékossági pályázatok előtt sem.
Hadd mondjam el röviden, hogy mi történt az elmúlt években. 2002-ben körülbelül 9 ezer pályázat érkezett be, igen nagy érdeklődés volt, és az önök kétéves költségvetésében biztosított források érthető módon nem bizonyultak elegendőnek, ezért az új kormány év közben pótlólag 2 milliárd forintos támogatási keretet biztosított erre a pályázati lehetőségre. Az ennek felhasználása előtti jogi akadályok érthető módon csak októberben hárultak el. Ezen időszak után kerülhetett sor a tényleges szerződéskötésekre. Ez a pótkeret azonban lehetővé tette, hogy valamennyi, a kiírási feltételeknek megfelelő lakossági pályázat megkaphassa az igényelt támogatást.
2003-ban szintén folytatódtak ezek a pályázatok. Hasonlóképpen év közben fogytak el a keretek, ezért az 5400 beérkezett pályázat kapcsán megint csak pótlólagos keret biztosítására volt szükség.
A pályázatok körülbelül 90 százaléka lakossági pályázat volt, és most is mindent megteszünk annak érdekében, hogy valamennyi pályázat állami támogatással valósulhasson meg. A beruházásaikat befejező pályázatok részére a támogatások kifizetése minden esetben utólag történik, miután a beruházás megvalósítására két év áll rendelkezésre a pályázók számára. Tehát a kifizetések természetesen lényegesen később történnek, mint a szerződéskötések. További szempont az, hogy csak a számlák alapos műszaki és pénzügyi ellenőrzése után lehetséges azok ellenértékének kifizetése. Több száz esetben pedig köztartozások jelentek meg a pályázóknál, ami miatt ezt felül kellett bírálni.
Azt szeretném még befejezésül mondani, hogy a jövő évben is kívánunk ilyen pályázatokat kiírni és folytatjuk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť