LÁZÁR MÓZES

Full text search

LÁZÁR MÓZES
LÁZÁR MÓZES (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az önök minisztériuma az idén megbízta a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságát, hogy készítse el a villamos energiáról szóló törvény 26. §-a alapján a Belügyminisztériummal, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal egyetértésben kiadandó közvilágítási rendelet tervezetét.
Az elkészített rendelettervezet véleményünk szerint megdöbbentő dolgokat tartalmaz, elsősorban az önkormányzatok számára. Az alábbi hat pontban foglalható össze az a többletteher, amellyel jövőre valamennyi település szembesülni fog, amikor az utcák, terek, parkok megvilágításának számláját ki kell fizetnie.
1. Az egyes izzók teljesítményértékeit mesterségesen meg akarják növelni, amely burkolt és ravasz módon mintegy 10 százalékos árnövekedést eredményez.
2. Az önök javaslata szerint jövőre 13 százalékkal nő a közvilágítás áfája is.
3. Mindezek mellett előre bejelentették, hogy 2004. január 1-jétől 5-6 százalékkal megemelik a villamos energia árát. Ezt a három elemet összegezve mintegy 30 százalékos áremeléssel kell számolniuk az önkormányzatoknak a közvilágításban.
4. A rendelettervezet foglalkozik a jövőre bevezetendő EU-normákkal. Nincs lehetőség az interpelláció keretében a részletekről szólni, de egy biztos: lényegesen szűkül az önkormányzatok mozgástere, amolyan “ez van és kész” elv érvényesül itt is.
5. Számos település korszerűsítette közvilágítását, jelentős költséggel az égőket új izzókra cserélték. Önök most egyszerűen ki akarják mondani, hogy ezek az égők nem megfelelőek.
6. Be akarják tiltani az éjszakai villamosenergia-megtakarítás lehetőségét.
Ezek a pontok, tisztelt államtitkár úr, egy dolgot bizonyítanak, hogy lényegesen kevesebb pénz jut a köztisztviselők, a tanárok és más közalkalmazottak fizetésére, az iskolákra, óvodákra és minden önkormányzati intézményre, amelyek már amúgy is a működésképtelenség határára jutottak.
Kérdéseim: hajlandó-e a minisztérium egy alapjaiban egészen más rendeletet elkészíteni? Tisztában vannak-e vele, hogy a közvilágítás területén ez ugyan burkolt formában, de mintegy 30 százalékos árnövekedést fog jelenteni? Számíthatnak-e a rendelet elfogadása esetén bármilyen kompenzációra az önkormányzatok? És végezetül: kiknek az érdekében akarnak az uniós elvárásoknál szigorúbb és magasabb költségekkel járó rendeletet alkotni?
Várom válaszát, államtitkár úr. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť