BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Az egész életen át tartó tanulás előtérbe kerülését bizonyítja a törvényjavaslat vitájában tapasztalt hozzászólások nagy száma: közel ötven módosító és kapcsolódó módosító indítvány került benyújtásra.
Stolár Mihály képviselőtársammal egyetértünk abban, hogy a felnőttképzés hazai rendszerét jobban összhangba kell hozni a közös európai folyamatokkal. Támogattunk minden erre irányuló módosító indítványt, függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti oldalról nyújtották be. Támogattuk a jogbiztonság javítására, a jogorvoslati lehetőség megteremtésére és a minőségi szolgáltatások körének bővítésére irányuló javaslatokat is.
Az oktatási bizottság egyik indítványa a felsőoktatási intézmények hallgatóira vonatkozott; a javaslattal az államilag nem támogatott képzésben részt vevő hallgatók részére adókedvezményt kívántak biztosítani. Ezen adókedvezmény nem a felnőttképzési törvény, hanem a személyi jövedelemadóról szóló törvény szabályozási körébe tartozik, emiatt ezt nem tartottuk támogathatónak. Maga a felnőttképzési törvény is úgy rendelkezik egyébként, hogy a felnőtt hallgatót a személyi jövedelemadóról szóló törvényben szabályozott módon illeti meg az adókedvezmény.
Fontosnak tartjuk, hogy a nem jogkövető módon végzett felnőttképzési tevékenység a jövőben szankcionálható legyen. Éppen ezért egyetértek azon képviselőtársaimmal, akik a felnőttképzést folytató intézmények fokozottabb ellenőrzését indítványozták. Gúr Nándor és képviselőtársai a bírság kiszabásának megítélését az országos szakértői nyilvántartásba felvett szakértő bevonásával végeztetnék, amivel egyetértünk.
Hasonló a helyzet a minőség tanúsítására hivatott felnőttképzési akkreditáló testület összetételével is. Ennek ésszerű átalakítására szintén Gúr Nándortól és képviselőtársaitól ugyancsak érkezett olyan módosító indítvány, amit támogattunk.
Támogattunk számos olyan indítványt is, amelyek az államigazgatási megoldások nyitottabbá tételét szolgálják, idetartozik Kuzma László és Stolár Mihály képviselők javaslata is. Képviselőtársaim a felnőttképzést folytató intézmények jegyzékét negyedévente javasolják a munkaügyi tárca honlapján közzétenni. Ugyancsak említett képviselőtársaim tettek ésszerű, így támogatható javaslatot a regionális munkaerő-fejlesztő és -képző központok elnevezésének egyszerűbbé tételére.
Tisztelt Ház! Mindezek alapján kérem az Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot és a kormány által támogatott módosító indítványokat együtt fogadja el.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť