DR. NAGY GÁBOR TAMÁS

Full text search

DR. NAGY GÁBOR TAMÁS
DR. NAGY GÁBOR TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én tulajdonképpen egy kapcsolódó módosító indítványra szeretném felhívni a figyelmet, amely a törvényjavaslat utolsó szakaszához fűzne egy kiegészítést, amely kiegészítésnek az a lényege, hogy vannak olyan, más törvényben esetleg szabályozható törvényi szabályok vagy szabályozási igények, amelyekhez ma ez a társasházi törvény nem nyújt megfelelő szabályozást, amelyeket nem kezel.
Miről is van szó? Annak idején a Fővárosi Vagyonátadó Bizottság záradékkal adott át számos műemlék-lakóépületet, ingatlant az önkormányzatoknak; a záradék úgy hangzott, hogy társasházi formában nem alakíthatóak át ezek a műemlék-lakóépületek, ennélfogva tulajdonképpen magánkézbe adásuk nem oldható meg. A vári polgárnegyedben található számos műemlék-lakóépület emiatt nem magánosítható.
Nemrégiben megkerestük a nemzeti kulturális örökség miniszterét, akivel arról beszéltünk, hogy mindenki látja már ennek a problémáját, hogy hogyan lehetne törvényi garanciákkal, a megfelelő értékvédelmi, műemlékvédelmi szempontok figyelembevételével megkeresni a magánkézbe adás feltételrendszerét, ám jelenleg ez a törvényjavaslat ezt ma nem is tudja, nem is feladata egyébként, nem orvosolja. Éppen ezért egy olyan megengedő vagy utaló szabályt javaslok ide a törvény végére iktatni, amely azt mondja, hogy itt meg nem határozott műemléki besorolású társasházakra más törvény e törvénytől eltérő rendelkezéseket írhat elő. Nevezetesen, ez a törvény elsősorban egyébként a kulturális érték vagy kulturális örökség védelméről szóló törvény lenne, amely - ahogy Hiller miniszter úrral erről tárgyaltunk - esetleg nyerhetne egy önálló, a budai Várban található világörökségi területre vonatkozó, sajátos, különleges törvényi szabályozást. Ahhoz azonban, hogy ez a törvényi szabályozás annak idején majd ne legyen ellentétben a társasházi törvénnyel, ma indokolt megnyitni ennek a lehetőségét ebben a törvényjavaslatban vagy ebben az elfogadandó törvényben is.
Arra kérem a kormány jelen lévő képviselőjét, hogy támogassa ezt a kapcsolódó módosító indítványt, hogy később ne legyen akadálya vagy nehézsége a törvényalkotás ezen pontjának.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť