SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az általam beadott tíz módosító indítvány közül a vita ezen szakaszában három olyan módosító indítványomról szeretnék szót ejteni, amelyeket a kormány nem támogatott a bizottsági viták során, és amelyeket én a bizottságok legtöbb részében nem is tudtam megvédeni, hiszen nem állt módomban ezekre a bizottsági vitákra elmenni. Három módosító indítványt a saját bizottságomban, a gazdasági bizottságban a kormány ellenvéleménye ellenére védeni tudtam, és így ez a bizottság megadta hozzá a támogatást, így remélem vagy legalábbis lehet talán bizonyos reményem, hogy a kormány is még egyszer meggondolja ezen módosító indítványok eddigi elutasítását.
Tehát az első módosító indítványom, amelyről beszélni szeretnék, a 105. számot viseli az ajánlásban. A törvényjavaslat 22. §-a írja elő azokat az adatokat, amelyeket a társasházi szmsz-ek előírhatnak, hogy a tulajdonostársak kötelesek a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének bejelenteni. Nos, ezek az adatok helyénvalók, ha az szmsz-ben előírásra kerülnek, tehát ha tulajdonosváltozás történik, ez bejelentendő, ha bérlő van, akkor a bérlőre vonatkozó bizonyos személyi adatoknak bejelentésre kell kerülniük. Természetesen a saját tulajdonában lakó tulajdonostársnak a saját bizonyos személyi adatait is be kell jelentenie, amennyiben az szmsz így rendelkezik.
Azonban ennek a pontnak van egy hiányossága, az pedig az, hogy az itt felsorolt adatok segítségével minden valószínűség szerint jelzálog nem lesz bejegyezhető. A társasházi törvényjavaslat egyik jelentős vonása, hogy a közgyűlés jelzálogjogot vezethet be azon tulajdonostárs tulajdonára, aki bizonyos költségekkel jelentős mértékben elmaradt. Ezt a jelzálogjogot bejegyezendő azonban a földhivatalok megkövetelik a személyi szám bejelentését. Ha a személyi szám itt nincs feltüntetve, azaz a közös képviselő ezt nem tudja bekérni a tulajdonostársaktól, akkor nyilvánvaló, hogy adott esetben, amikor valakinek a tulajdonára jelzálogjogot kellene bejegyezni, az a tulajdonos a saját kárára ezt a személyi számot nem fogja megadni.
Természetesen tisztában vagyok azzal, a törvényben azt előírni, hogy a személyi számot is kötelező legyen megadni, nem lenne lehetséges, ezért oly módon nyújtottam be a módosító indítványomat, hogy ez afelől rendelkezne, hogy a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének a többi és az előbbiekben már ismertetett adatok mellett be kell jelentenie - mármint ha az szmsz így rendelkezik - az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzéshez szükséges személyi adatot. Ez nem említi expressis verbis a személyi számot, ámde lehetőséget ad arra, hogy ha jelzálog bejegyzéséhez - amely nagyon fontos és támogatandó vonása ennek a törvényjavaslatnak - a földhivatal megköveteli a személyi számot, akkor ne akadhasson el ennek az intézkedésnek a végrehajtása.
A másik módosító indítványom a 126. számot viseli. Itt a 24. § (2) bekezdésének d) pontjából javasolnám kiiktatni a zárójeles megjegyzést. A zárójeles megjegyzés egy külön jogszabályban meghatározott legkisebb mérték figyelembevételére utal, azonban ez a külön jogszabály már nem létezik, nincs. A társasház kötelező felújítási alap képzéséről és felhasználásáról szóló 10/1977. (VII. 1.) számú PM-rendeletet ugyanis az 1/2000. (I. 14.) számú kormányrendelet hatályon kívül helyezte, így a d) pontban ez a zárójeles hivatkozás a levegőben lóg, a levegőben marad, nincs értelme.
(23.40)
Végül a 227. pont alatt van az a harmadik módosító indítványom, amit a vita ezen szakaszában meg kívánnék védeni. Ez pedig arról szól, hogy a törvényjavaslat 54. §-ának (1) bekezdése rendelkezik arról, hogy az üzletszerűen végzett társasház-kezelői vagy ingatlankezelői tevékenységet milyen képzettséggel rendelkező természetes személy töltheti be, vagy gazdasági társaság esetén gazdasági társaságban lévő természetes személy milyen szakképesítéséhez kötötten lehet folytatni. Nos, én azt gondolom, hogy ha mondjuk, egy három hónapos tanfolyamhoz kötjük egy ilyen szakképesítés megszerzését, ne hangozzék tiszteletlenül, de akár nevezhetnénk gyorstalpaló tanfolyam elvégzésének is egy ilyen pár hónapos szaktanfolyamot, tehát ha ehhez kötjük a társasház-kezelői pozíció ellátását, akkor úgy gondolom, hogy méltányos, teljesen racionális és ésszerű, hogy bizonyos egyetemi végzettséggel, egyetemi diplomával ettől eltekinthessünk. Tehát a módosító indítványom azt javasolja, hogy műszaki, közgazdasági, illetve jogi felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében ettől a külön tanfolyam elvégzésétől tekintsünk el, illetve ezt tegye lehetővé a most megalkotásra kerülő társasházi törvény.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť