BOLDVAI LÁSZLÓ

Full text search

BOLDVAI LÁSZLÓ
BOLDVAI LÁSZLÓ, a számvevőszéki bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A számvevőszéki bizottság hétfői ülésén 7 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot.
A bizottsági vita főbb hangsúlyai a következők voltak. A törvényjavaslat benyújtásának indokai között a bizottsági többségi véleményt képviselő képviselőtársaim elfogadták, illetve támogatták az európai uniós csatlakozásból, illetve a harmonizációból levezetendő igényt, elfogadták azt, hogy a '95-ös törvényjavaslat, illetve törvény óta a joggyakorlati tapasztalatokat át kell ültetni az újonnan benyújtandó törvényjavaslatba.
Igazából itt már szóba is került az államtitkári expozé kapcsán, hogy ez nem egy új törvényjavaslat, hanem a korábbi törvényjavaslat értékeit megőrizve, bizonyos egységes szerkezetben, kódexjellegűen újrafogalmazza a különböző helyeken meglévő, közbeszerzésre vonatkozó szabályozásokat.
Igazából ez a benyújtott törvényjavaslat a bizottsági vita alapján is az üvegzsebtörvényben megfogalmazott célrendszert viszi tovább. Ezen belül is az esélyegyenlőség, a hatékonyság és az átláthatóság szempontjait szeretném kiemelni.
A bizottsági vitában támogattuk, és kifejezetten nagy kedvezményt kapott a kivételek számának csökkentése, ami azt jelenti, hogy a korábbi javaslattal, illetve a korábbi törvénnyel ellentétesen tovább szűkülnek majd a lehetőségek az eljárás hatálya alóli kivételre.
Külön ki szeretném emelni az éves közbeszerzési törvény készítésének kötelezettségét, ami 2005-től válik kötelezővé. Külön szeretném megemlíteni az ellenőrzés fokozását, ami azt jelenti - és a számvevőszéki bizottsági vitában igen hangsúlyosan szerepelt -, hogy a jövőben a szerződések módosításáról, teljesítéséről is számot kell adni hirdetmény útján.
Igazából egyetlen olyan elem merült fel a bizottsági vitában, amire szeretném felhívni az előterjesztő figyelmét. A bizottsági vitában az Állami Számvevőszék elnöke jelezte, hogy a maga részéről nem tartja szerencsésnek a ma benyújtott törvényjavaslatban szereplő, a Közbeszerzések Tanácsa tagjára vonatkozó jelölési jogot, amelyet a törvényjavaslat az Állami Számvevőszék elnökének biztosít. Igazából az ellenőrzés kapcsán - mivel az Állami Számvevőszék végzi a Közbeszerzések Tanácsa pénzügyi-gazdasági ellenőrzését, összeférhetetlenség állhat fenn. Az Állami Számvevőszék elnökének e felvetését a bizottság többsége támogatta, és ezért az előterjesztő figyelmébe ajánlom ennek a passzusnak a megváltoztatását.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť