DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI

Full text search

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI
DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI, az egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A T/6231. számú törvényjavaslatot, amely többek között a munka törvénykönyvének módosításáról is szól, november 12-én tárgyalta meg az egészségügyi bizottság. E javaslat alkalmasságát az általános vitára a bizottság valamennyi oldala egyhangú igen szavazattal támogatta. Tette ezt azzal együtt is, hogy ebben a módosításban még nem szerepel, nem szerepelhet az Európai Bíróságnak az ügyeletre vonatkozó döntése, illetve az ezt követő rendelkezések hatása. Ennek oka az, hogy az Európai Bizottság még nem határozott abban a kérdésben, hogyan módosítja a kérdést, hogy felhatalmazást ad-e a tagországoknak az úgynevezett inaktív periódusok szabályozására, vagy esetleg más módot kíván alkalmazni.
Ennek a javaslatnak a benyújtására azért került sor ismereteink szerint, mert az Európai Bizottság a nyáron felülvizsgálta valamennyi munkajogi tárgyú irányelv hazai átvételét, és bizony talált olyan kérdéseket, amelyek módosítását szükségesnek találta, ezek vannak a tisztelt Ház előtt.
Az egyik ilyen módosítás például, hogy a készenléti jellegű munkakörökben a felek megállapodása alapján lehessen eltérni a heti 48 órás munkavégzéstől. A másik fontos kérdés, hogy a munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás esetén a munkavállalók képviselőivel történő konzultációt a megállapodás érdekében kell kezdeményezni.
Egyéb fontos kérdések mellett a bizottság megnyugtatónak találta azt, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács is, illetve a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa ezt a tervezetet megtárgyalta, és az abban foglaltakkal egyetértett.
Tehát az egészségügyi bizottság ajánlja a tisztelt képviselő-testületnek a törvény elfogadását.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť