PÜSKI ANDRÁS

Full text search

PÜSKI ANDRÁS
PÜSKI ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A munka törvénykönyve egy olyan, a munkavállalókra, azok családjára, és ezáltal szinte az egész társadalomra kiható törvény, amelynek akár a legkisebb változtatása, módosítása is mindig kiemelt, külön figyelmet igényel.
A mostani módosítás gerincét kettős jogalkotási kötelezettség képezi. Az egyik az, hogy az Európai Bizottság a nyáron felülvizsgálta valamennyi munkajogi tárgyú irányelv hazai átvételét, és három olyan kérdést talált, amelyben módosítást tartott szükségesnek a konzultációk után. Ez egyrészt az, hogy a készenléti jellegű munkakörben csak a felek megállapodása alapján lehessen eltérni a heti 48 órás munkavégzéstől, másrészt az, hogy a jogutódlás során a megállapodás céljával kell a szociális partnerrel konzultálni, illetve az Európai Üzemi Tanácsról szóló idei XXI. törvény hatályba léptető rendelkezésénél találtak egy nem megfelelő pontot.
A jogalkotási kötelezettség másfelől az Alkotmánybíróság határozatán alapul. Ez a közalkalmazotti törvényt érinti, a közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnél a sortartalékos katonai szolgálat, illetve a polgári szolgálat beszámítási idejét kell korrigálni december 31-ei határidővel. Ezek a jogharmonizációs célú, elkerülhetetlen változtatások szakmailag indokoltak és helyeselhetők.
A tervezet a korábbiaknál pontosabban, az eddigi munkavállalói védelmet megőrizve szabályozza a jogutódlás kérdésénél a jogutód és a jogelőd munkáltató tájékoztatási kötelezettségét. Ezt az Európai Bizottság álláspontjának való megfelelés céljából volt szükséges a törvényben szabályozni, és ezután a konzultációt a megállapodás érdekében kell kezdeményezni. Különösen fontosnak tartom a törvénytervezetben a részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatos korlátozások megszüntetését. Ennek eredményeképpen a munkáltatók működése rugalmasabbá válhat, és nagyobb ösztönzést kapnak a részmunkaidős foglalkoztatásra. A részmunkaidős munkavállalók érdekeit fokozottabban veszi figyelembe a módosítással az előttünk fekvő törvény.
A Magyar Demokrata Fórum kiemelten fontosnak tartja a részmunkaidős foglalkoztatást. Ennek az elterjedése ma az Európai Unió fejlettebb országai átlagának 10 százalékára tehető hazánkban. Ezt családpolitikai szempontból is fontosnak tartjuk, mivel lehetővé teszi a szülő, szokásainknak megfelelően elsősorban az édesanyák számára, hogy jobban össze tudják egyeztetni a gyermekvállalást a munkavállalással, a gyermekgondozásból a munkaerőpiacra visszatérő szülő könnyebb beilleszkedését és befogadását. Tartalmazza a törvénymódosítás a nyári, illetve a téli időszámítással kapcsolatos változásokat is, ezt szintén a gyakorlat igényei tették szükségessé.
Összességében tehát a törvénytervezet jogharmonizációs módosításai nem jelentősek, alapvetően pontosításokat tartalmaznak, egyetérthetünk velük, és a Magyar Demokrata Fórum részéről támogathatók.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť