DR. GÉMESI GYÖRGY

Full text search

DR. GÉMESI GYÖRGY
DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Az Olimpiai Bizottság nem a kormánnyal kötött megállapodást, hanem az Olimpiai Bizottság, a SOSZ és a Nemzeti Sportszövetség kötött egy megállapodást, amit a minisztérium tudomásul vett és támogatott.
Visszatérve az ön által felvetettekre, mondom még egyszer: számomra az a szomorú, tisztelt képviselőtársam, hogy két törvénytervezet között különbség van, és innentől kezdve vagyunk bizalmatlanok. Az, hogy a megállapodás megszületett, pont e bizalmatlanság kapcsán kialakult ellenállásnak és felzúdulásnak volt az eredménye. Hogy ki milyen dologra költi az adófizetők pénzét - (Arató Gergely Urbán Árpáddal beszélget.) szeretném, ha képviselőtársam figyelne, mert szeretném, ha válaszolna rá -, szeretnék a törvényre hivatkozni néhány dologban. Én azt mondtam, és a Magyar Demokrata Fórum egyértelműen azt jelezte, hogy centralizál ez a törvény nagyon sok tekintetben.
Van a törvénynek néhány olyan része, ami nagyon érdekes felvetéseket és gondolatokat ébreszt bennem. A minisztérium hatáskörébe vonja a bukmékeri rendszerű fogadások játékadójának, a sorsolásos játékok játékadójának és a totó játékadójának a 2000. évi sporttörvény 67. §-ában meghatározott százalékát. Tehát elvonja a korábban megjelölt szervezetektől; minden pénz elosztását, az olimpiai központok sportszakmai felügyeletét, szakmai programokat, állami többségi tulajdonú részesedéssel működő gazdasági társaságok szponzor- és reklámszerződéseit és a sportingatlanok értékesítését. Ha azt mondjuk, hogy decentralizálás, akkor ez nem ezt jelenti számomra, a döntések decentralizálását. Ez egy nagyon kemény centralizálása a pénzeszközöknek, nagyon kemény centralizálása az ingatlanokkal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásának, ami eddig egyébként nem így volt, ez átalakult.
Mindemellett pedig kérdezem, hogy ha ezek a hatalmas nagy játékadók a minisztérium tárcájának bevételi oldalát jelentik, akkor milyen formában kerülnek majd ezek a valóban, áttételesen adóforintok visszacsorgatásra a sportra. Nagyon kérdés egyébként, hogy ezzel a pénzzel mi lesz, kinek a döntése lesz erről rendelkezni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť