DR. GÉMESI GYÖRGY

Full text search

DR. GÉMESI GYÖRGY
DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Úgy tűnik, nincs rá válasz, amit szerettem volna megkérdezni. Tudjuk, hogy a lottó kapcsán milyen hihetetlenül nagy bevétele van most a költségvetésnek ezekből a különböző adókból, és automatikusan mi került a Wesselényi Alapítványhoz. A Wesselényi Alapítvány kuratóriuma, nyilván megfelelő kontrollal, pályázatokat írt ki - amiről Birkás Tivadar beszélt - kisegyesületek, kisközösségek, elsősorban nyilván a vidék Magyarországán megjelenő sportaktivitások támogatására, amin belül jelentős helyet és fejezetet kapott a szabadidősport kérdése. Erről van szó, nem arról, hogy a tárcában van-e - tudjuk, hogy a tárca költségvetésében is van a szabadidősportnak támogatása.
Most ezeket a Wesselényitől elvonja, mint ahogy említettem volt az előbb, a minisztérium hatáskörébe vonja a bukmékeri rendszerű fogadások játékadójának, a sorsolásos játékok játékadójának és a totó játékadójának korábban egyébként meghatározott százalékát, elvonja a korábban megjelölt szervezetektől. Itt van egy nagyon komoly finanszírozási átcsoportosítás bevételi oldalon. Tudjuk, hogy ezek a pénzek változóak, tervezhetőek. Egy átlagos esztendőben, mondjuk, átlagos nagyságrendben, de amikor 14-15 hete nincsen ötös találat, az hihetetlenül megemelkedik. Ez fáj most a döntéshozóknak, hogy a Wesselényi Alapítvány most egyébként közel 900 millió forintot oszt szét pályázat formájában anélkül, hogy a politika és a miniszter úr ráhatással bírna. Ez fáj, és tulajdonképpen ebben a törvényben lelhetjük meg a gyökerét ennek a fájdalomnak, mert a megoldás akkor az, hogy ez kerüljön át a tárcához, és majd mi fogunk dönteni róla.
Nekem ez elfogadhatatlan, amikor egycsatornás finanszírozásról beszélünk, amikor arról beszélünk, hogy kiszámítható legyen a sport, legyen az bármelyik része, a diáksporttól a főiskolai sportig, a versenysportig, bármelyik finanszírozása, akkor közben van itt egy olyan terület, ami bizony komoly pluszbevételeket fog jelenteni, és amiről a tárca fog saját maga dönteni a miniszter úr javaslatára vagy más politikai befolyások javaslatára.
Itt, kérem szépen, tetten érhető az, hogy nagyon komoly pénzeszközök elköltéséhez (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) adunk törvényes garanciát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť