DR. GÉMESI GYÖRGY

Full text search

DR. GÉMESI GYÖRGY
DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Feltehetően, ha Urbán Árpád képviselőtársammal együtt dolgoznánk ebben a kérdésben, és más nem szólna bele, biztos, hogy nagyon gyorsan meg tudnánk állapodni, és jól működne. Csakhogy - visszatérve azokra a kérdésekre, amit említett - egy sikeres olimpia után azoknál a sportágaknál, amelyek nyertek, dobogón voltak, szerepeltek a televízióban és magyar sikereket hoztak, megtöbbszöröződik a sportágat elkezdő sportolók száma. A gyerekek özönlenek a vívótermekbe, mennek az uszodába, és sorolhatnám tovább. Hihetetlen húzóereje van az olimpiai mozgalomnak, az olimpiának, hiszen nagyon sok gyermek álma ott szerepelni a csúcson. Három héten keresztül iszonyatos erővel közvetítik a médiák a versenyeket, ezt jól is teszik, és ennek következménye van, hatása van a magyar gyerekekre. Megítélésem szerint ezt a húzóerőt csökkentjük akkor, ha nem kezeljük valóban a magyar kultúra részét képező olimpiai mozgalmat egészen másképpen, mint másokat, és ez nem ellentét kérdése. Itt valóban alapérdekek különböznek. Még egyszer mondom: nemcsak arról van szó, hogy Nemzeti Sportszövetség, Fonesz, fogyatékosok szövetsége, önkormányzat, szponzor; más érdekek jelennek meg egy ilyen döntéshozó grémiumban.
Fel kell vállalnia a politikának azt, hogy milyen prioritásokat határoz meg, és ezen belül milyen arányokat. Ezt a politikának kell felvállalnia, hiszen az övé a felelősség! Nem a fogyatékosszövetségé lesz a felelősség, ha szétesik az olimpiai mozgalom! Nem az önkormányzatoké lesz a felelősség, ha nem lesz megfelelő eredményesség az olimpián! Ez a politika felelőssége, hogy biztosította-e a feltételeket vagy nem biztosította a nyugalmas felkészüléshez, akarja-e az eredményességet vagy nem akarja. Jelzem, tíz sportág van ma már csak, amelyik ebben az esztendőben olimpiai pontot szerzett. Az egész eredményesség mozgástere szűkül. Ez a mi felelősségünk, és igen, egy parlamenti kontrollal működő demokráciában megítélésem szerint ez jó dolog.
Nem azt jelenti ez, hogy bárhonnan pénzeket kell elvenni, bárminek a jelentőségét csökkenteni kell. Nagyon szeretném hangsúlyozni: a diáksporttól kezdve a szabadidősportig minden olyan kérdésben, ami a sportot érinti, én magam elkötelezett vagyok, csak szeretném ettől a feszültségtől, ettől a belső ellentmondástól feloldani az Olimpiai Bizottságot, pontosabban az olimpiai mozgalmat.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť