DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Ha ön itt lett volna akkor, amikor a költségvetési vitában Gógl miniszter úr hozzászólására válaszoltam, lehet, hogy az interpelláció egy részét most nem mondta volna el. Ugyanis a jövő év költségvetéséről azt mondtam és azt mondottuk, hogy az nem az öröklött, megcsontosodott struktúrának, hanem a változásnak a költségvetése. Ha a gyógyító ellátásban ösztönözzük, hogy járóbetegként lássák el az ott ellátható betegeket, amikor a kórház elkerülhető, ha a gyógyszerforgalom szerkezetén, a rendelés gyakorlatán tudunk változtatni, akkor bizony az elért színvonal megőrizhető lesz, egyes esetekben túlhaladható az a színvonal, amely például biztosította az egészségügyben már, hogy legalább a bérekben a nemzetgazdasági átlagot utolértük, amikor az önök kormányzása idején például a 75 százalékot is alig érte el.
Ön azt mondja, hogy a jövő évi költségvetésben a nagy vesztesek közé tartozik az egészségügy. Szeretném elmondani önnek, hogy az Egészségbiztosítási Alap természetbeni ellátásaira több mint 950 milliárdot fordítunk jövőre, és akkor még nem számoltuk a pénzbeli ellátásokat, a beruházásokat és sok minden mást. Engem más nyugtalanítana; abban kérem az önök segítségét is, hogy ezt a közpénzt valóban hatékonyan és célirányosan használjuk fel.
Egyébként meg illő tisztelettel, képviselő asszony, arra kérem önt, hogy ne tessék már a XIX. századi nyelvújítók nyomdokába lépni. Ha a kormányt kritizálja, amit nyilván ellenzékiként joggal tesz, legalább ne tessék riogatni a közvéleményt amolyan amatőr fordítói tevékenységgel.
Tisztelt Képviselő Asszony! Ami pedig a gyógyszerkasszával kapcsolatos kijelentéseit illeti, szeretném emlékeztetni a tisztelt Házat, hogy az önök kormányzása idején, mondjuk, 2000-ben, amikor 10 százalék volt az infláció, a lakossági gyógyszerkiadások 15 százalékkal nőttek. 2001-ben, amikor 9 százalék körül alakult az infláció, akkor a lakossági gyógyszerkiadások emelkedése a 25 százalékot közelítette meg. 2004-re, tisztelt képviselőtársaim, úgy alakítottuk ki a költségvetés tervezetét, hogy a javasolt magas színvonalú támogatási előirányzat mellett a lakossági gyógyszeráremelés mértéke átlagot számolva ne haladja meg a 8 százalékot, beleértve ebbe az 5 százalékos áfa bevezetését. Azt mondom önnek, hogy ha azt az intézkedéscsomagot, amelyet a kormány elfogadott, a gyógyszerpiac szereplőinek együttműködésével fogjuk tudni az év során fokozatosan bevezetni, ideértve azokat az intézkedéseket, amelyek a felhasználási szerkezet változásának ütemét korlátozzák, amelyek az árszínvonal-növekedés mérséklését korlátozzák, akkor ez a pénz elegendő lehet.
Nagyon sok lépése van ennek, ezt ön is nagyon jól tudja. Talán hadd mondjam el - nagyon jól tudja -, hogy a gyártók részéről az inflációra vagy az EU-csatlakozásra hivatkozással erős az áremelési szándék. A kormány ugyanakkor felvállalja azt a döntést, hogy a termelői áremelés mértékét 3 százalékban indokolt maximálni a következő évben is. Ez sajnos a szabadáras termékeket, a vény nélkül kapható gyógyszereket nem érinti, de reménykedünk abban, és igyekszünk különböző ösztönzőkkel elősegíteni, hogy a gyártók megfelelő önmérsékletet tanúsítsanak. Az egészségbiztosítás ellenőrzési tevékenységét is erősítjük, és természetesen a betegtájékoztatást sok minden más intézkedés mellett.
Remélem, képviselő asszony, hogy sikerült megnyugtatni önt, ezért kérem, fogadja el a válaszomat. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť