DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! A kezemben van az alkotmány- és igazságügyi bizottság 2003. szeptember 16-án, kedden 10 órakor tartott ülésének a jegyzőkönyve, amelyből nagyon röviden idézni szeretném azt, valójában mit is mondott szó szerint Vastagh Pál képviselőtársam. Gondolva arra, hogy ez a kérdéskör itt ma előkerül, úgy ítéltem meg, hogy a csomagban, amit magammal hoztam, ezt a dokumentumot is célszerű elhelyezni.
A következőket monda a bizottsági elnök úr, szó szerint: “Érdemes talán még egyszer átgondolni ezt a passzust, hiszen ez nagyon komoly következményekkel járhat a hatalmi ágak viszonyában is és a jogbiztonság szempontjából is, de ezeket majd az általános vita keretében részletesebben elmondom.” Ezzel a megjegyzésével a bizottsági elnök úr nem azt mondta, hogy ő javasolja en bloc a kormány-előterjesztés felülvizsgálatát, hanem azt mondta, hogy az adott problémát elméleti szempontból járjuk még egyszer körbe - ez zajlik jelen pillanatban -, vizsgáljuk meg az érveket, hallgassuk meg egymás álláspontját, s ennek alapján próbáljunk valamiféle megoldásra jutni.
Mivel kétharmados törvényről van szó, szükségszerű az, hogy a kormánypárti és az ellenzéki oldal között valamilyen kompromisszum, megegyezés megszülessen. Hogy a megegyezés készségét azonosnak tartsuk az alapvető kérdésekben való visszavonulással, én ezt nem osztanám. Azt azonban igen, hogy ha sikerül más kérdésekben is megfelelő álláspontot kialakítanunk, akkor mind a négy beterjesztett törvényjavaslatnak valamennyi vitatott rendelkezését vizsgáljuk meg még egyszer, gondoljuk meg. Úgy ítélem meg azonban, hogy a jogegységi határozattal kapcsolatos alkotmánybírósági hatáskör olyan kérdés, amely ilyen értelemben nem csereszabatos, hiszen újragondoltuk, végigjártuk, és úgy tűnik, hogy valójában sem a hatalmi ágak megosztásának elvével, sem a jogbiztonság követelményével nem áll ellentétben.
Köszönöm a figyelmet és a türelmét, hogy végighallgatott. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť