MOLNÁR GYULA

Full text search

MOLNÁR GYULA
MOLNÁR GYULA, az informatikai és távközlési bizottság előadója: Tisztelt Házelnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Az informatikai és távközlési bizottság október 7-én tárgyalta meg a törvényjavaslatot. A bizottságunk életében ez egy nagyon fontos törvény, egyszer már tárgyaltunk hasonlót, akkor még fiatal pályakezdő bizottságként kerestük a saját magunk helyét. Azóta ez a bizottság reményeink és szándékaink szerint mind a szakma, mind pedig a politika előtt bizonyította létjogosultságát és fontosságát. Ismét tárgyaltuk ezt a törvényt, és az elején elmondom a végső konklúziót: az általános vitára való alkalmasságot egyhangúlag támogatta a bizottság.
Azt gondolom, egy sajátos pillanat ez az újkori történelemben a parlamentarizmusban, hiszen általában akkor is vannak éles viták, amikor csak és kizárólag azért vitatkozunk, hogy valamilyen formában a saját pozícióinkat rögzíthessük. Itt azonban az ellenzéki elnök úr mondatát szeretném idézni, mert szerintem egy nagyon fontos megállapítás a törvénnyel kapcsolatban. Ő azt mondta, hogy szabályozási remekmű, majd később azt tette hozzá, hogy jogtechnikai értelemben letisztult gondolatvilágot tükröző javaslat. Nyilván utána következtek a “de” megjegyzések, de mégiscsak fontosnak tartom, hogy e két megállapítás a Ház plenáris ülésén is elhangozzék.
Én semmiképpen sem mennék el idáig, de szeretnék három nagyon rövid dolgot felvillantani, ami a vitában elhangzott. Ez elsősorban arra vonatkozott, miért szükséges ez a szabályozás. Egyetértés volt közöttünk abban, hogy a régi törvény mára elérte azt a határt, ami bizonyos szempontból a piac, az iparág fejlődését akadályozta, hátrányokat jelentett a szolgáltatók együttműködésében, és semmiképpen sem jelentette a fogyasztók érdekének a védelmét.
A másik nagyon fontos pontja a törvény szükségességének: az uniós szabályok hatálybalépése; 2003 nyarán ezek az új szabályok életbe léptek, 2004. május 1-jétől nem választható lehetőség, hála istennek, Magyarország számára, hogy hogyan, miképpen viszonyul az EU-szabályokhoz.
(10.10)
A harmadik, amivel szintén foglalkozott a bizottság, ez a piac változásai. Itt lényegesen gyorsabb folyamatok zajlottak le, mint azt bármennyien gondoltuk volna az elmúlt két esztendőben; bizonyos dolgok nem történtek meg, amiről úgy gondoltuk, hogy a recesszió megszűntével a világban meg fog indulni, és bizonyos dolgok pedig túlságosan gyorsan történtek meg, amelyekre akkoriban nem számítottunk.
Tehát azt fogalmazta meg a bizottság mindegyik hozzászólója, hogy szükséges és fontos szabályozásról van szó, és nyilván a részleteket majd a mai vitában vagy a későbbi vitában fogják megfogalmazni.
Van egy nagyon fontos gondolat, ami kritikaként megfogalmazódott a törvénnyel kapcsolatban: a távközlés-politika hiányát vetették fel ellenzéki képviselőtársaink. Nyilvánvalóan most a miniszteri expozé ezen aggályok jelentős részére - reményeim szerint - választ adott.
Befejezésképpen, elnök úr, tisztelt Ház, szeretném tájékoztatni önöket, hogy az informatikai és távközlési bizottság ezen az ülésén egyhangúlag támogatta az általános vitára való alkalmasságot.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť