DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Tisztelt Országgyűlés! Csákabonyi képviselő úr föltette a kérdést, hogy annyira sziklaszilárdak-e ezek az elvek, amelyeket az Alkotmánybíróság kőbe vésett. Salamon képviselő úr azt mondta, hogy igen, én ezzel egyetértek, de nem szeretnék az Alkotmánybíróság mögé bújni, hanem a dolog érdemével szeretnék igazából foglalkozni. Úgy gondolom, hogy ezek nemcsak hogy kőbe vésettek, hanem számunkra valóban a legfontosabb értéket képviselik.
Több hozzászólásban elhangzott, hogy miközben osztjuk azokat az aggodalmakat, amelyeket Csákabonyi képviselő úr és mások kifejtettek az emberi méltóság védelmével kapcsolatban, és úgy gondoljuk mindannyian, hogy ha ezt ténylegesen sérelem éri, akkor persze föl kell lépni; itt arról van szó, hogy véleménnyel hogyan lehetséges, és persze lehetséges, nem tagadom, de hogyha véleménnyel sértik az emberi méltóságot, akkor a büntetőjog eszköze hatékony lehet-e, és ebben többen azt mondtuk, hogy sajnos nem lehet hatékony. Másrészt pedig, és ebben egészen biztosan Csákabonyi képviselő úrral egyetértünk, a dolog igazi gyökere a magyar politikai kultúrában keresendő.
Arra szeretném Csákabonyi képviselő úr figyelmét fölhívni, hogy ha a magyar parlament megszavazza ezt a törvényt, és azt mondjuk, hogy a gyűlöletbeszéddel szemben a büntetőjog eszközeivel föl lehet lépni, akkor egyrészt mit csinálhatunk: azt mondhatjuk a társadalomnak, hogy ezt akartátok, megkaptátok.
(17.10)
Lehet, hogy a társadalom hátradől a nem létező karosszékében, és azt mondja, köszönjük szépen. De amikor 3-4 nap múlva, vagy két héttel később a jog eszközeivel megint képtelenek leszünk fellépni, akkor mit fog mondani ez a társadalom: mit csináltatok a parlamentben, ünnepeltetitek magatokat, hogy felléptek a gyűlöletbeszéddel szemben, de ez nem lett hatékony?
Egy utolsó érvre szeretném Csákabonyi képviselő úr figyelmét felhívni, ez valódi politikai kérdés. Mi együttesen gyakran bíráljuk a jobboldalt, hogy nem határolja el magát kellőképpen ezektől a beszédektől. Ha büntetőjogi törvényt hozunk, akkor elvesztjük ennek a politikai vitának az érdemét; amit eddig mondtunk, az mind nem lesz igaz, mert ezzel azt fogjuk mondani, hogy a büntetőjog nem volt eléggé jó. Én pedig úgy gondolom, hogy a (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) büntetőjogunk jó, csak jobban kell végrehajtani, és meg kell győzni a jobboldali képviselőket arról, hogy velünk együtt hatékonyan lépjenek fel a gyűlöletbeszéd minden formájával szemben.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť