BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ambivalens érzéseim vannak a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség foglalkoztatási munkacsoportjának egyetértésével e törvény előterjesztése kapcsán. Ez azért van, mert valóban indokolt és szükséges az egységes munkaügyi nyilvántartás létrehozása, az uniós csatlakozás küszöbén egy olyan dokumentumnak, törvénynek és ahhoz kapcsolódó rendeleteknek a kialakítása, amelyek átláthatóságot, ellenőrizhetőséget ígérnek és teremthetnek.
Milyen időszakban kerül sor ennek a törvénynek a benyújtására? Egyrészt említettük, hogy egy olyan közösséghez csatlakozunk, és nemcsak gazdasági értelemben, ahonnan kényszerű okok miatt 40-50 évig kiszakadtunk, erőteljesen a tőke, a munkaerő, a foglalkoztatottságban jelentős szabadságjogokkal, szabad áramlással egy olyan világhoz, amely nálunk felkészültebb, amely nálunk sokkal több lehetőséget birtokol. Elsősorban a kis- és középvállalkozások terén látok jelentős veszélyeket abban, hogy a magyar gazdaságban - nem e törvény miatt, hanem más okok miatt - jelentős hátrányban részesülhetünk.
Olyan időszakban kerül benyújtásra ez az egységes munkaügyi nyilvántartással összefüggő törvényjavaslat, amikor jelentős létszámleépítéseket tervez a kormány például a munkaügyi szervezetekben is, amelyekre újabb és újabb jelentős feladatokat ró, vagy a közigazgatásban, ahol nem tervez, de megvalósul a gazdaság különböző területein.
Jelentősnek tartom ezt a törvényt azért is, mert tiszta képet alkothat arról a régóta és kormányoktól majdnem függetlenül dúló vitában, hogy mikor növekszik a foglalkoztatottság, mekkora a munkanélküliség. Pontos képet lehet vagy lehetne nyerni ezekről az adatokról, amelyeket ma különbözőképpen ítélnek meg a kormánypártok és az ellenzék. Egy biztos: a munkáltatók számára felettébb intő jel az, hogy a környező országokban jelentős mértékben növekedtek azok a kedvezmények, amelyekkel a foglalkoztatottságot biztosítani tudják, jelentős mértékben nőttek a működő és általában a produktív tőke beáramlási feltételei - lásd Szlovákia vagy Csehország -, és jelentős mértékben megnövekedett azon vállalkozásoknak, multinacionális cégeknek és hazaiaknak a kiáramlása az országból, amelyek eddig akár vámszabad területen, akár bérmunkával, akár alacsony költséggel foglalkoztatást biztosítottak egyes térségekben. Fontos tehát e törvénynek a megjelenése, ez a törvény azonban az alapvető kérdéseket nem pótolhatja, a jó és helyes gazdaságpolitikát.
Olyan időszakban kerül benyújtásra ez a törvény, és ad felhatalmazást - ahogy említették képviselőtársaim az előbb - öt törvény módosításával jelentős személyi adatok nyilvántartásának a megismerésére, nyilván megfelelő tűzfalvédelemmel, reteszeléssel és a hozzáférhetőség korlátozásával, amikor nem elsősorban a politikusoknak, hanem az állampolgároknak és szélesebb csoportoknak a bizalma rendült meg az adatok biztonságos kezelésében, az adatok nyilvánosságra nem hozatalában. Ma már a tudatos államtitoksértés, a személyiségjogok tudatos megsértése nemhogy divattá vált, hanem egyes médiumok lapszámnövelő tevékenységévé, előre megtervezett módon. Nagyon fel kell tehát azoknak készülni, akik törvényben felhatalmazást kapnak, hogy rendeletben szabályozzanak bizonyos kérdéseket, arra, hogy ezek az adatok ne kerülhessenek illetéktelenek kezébe.
(12.10)
Olyan időszakban kerül benyújtásra az egységes munkaügyi nyilvántartás, amikor a munkaügyi ellenőrzések egyre erőteljesebben kiteljesedtek, és ennek valóban vannak a fekete- és szürkegazdaság ellen jótékony hatásai. Olyan időszakban kerül ez a törvény benyújtásra, amikor a munkaügyi ellenőrzések néha egy-egy vállalkozásnál elviselhetetlen mértéket és elviselhetetlen büntetéseket helyeznek kilátásba. Olyan időszakban is, amikor ma már érezhető módon, a 23 millió román megjelenésével való riogatás helyett főleg a mezőgazdaságban idénymunkák idején és főleg az építőiparban, amelynek a teljesítménye drámai módon visszaesik, rendkívüli módon szükséges lenne, hogy a környező, nálunk szegényebb, de szakmunkásokban talán még bővelkedő helyszínekről, országrészekről munkavállalók érkezzenek. Ez még az egészségügyben is megfigyelhető.
Fontos tehát a munkaügyi ellenőrzés, fontos annak a kiterjesztése, és fontos az is, hogy a mosdóvízzel együtt ne öntsük ki a gyermeket. Gondolok itt arra, hogy szükségesnek tartom a hazai és külföldi foglalkoztatásban is az előrelépést, az ellenőrzések megszigorítása mellett.
Nagyon lényegesnek tartom azt is, hogy a foglalkoztatottsági, az aktivitási szint Magyarországon, amely 10-12 százalékponttal elmarad az európai uniós átlagtól, javuljon, hogy olyan csoportok bevonására kerüljön sor tervezett módon, akik - például a kismamák szülés miatt, például mások betegség vagy egyéb okok miatt - tartósan kiesnek a foglalkoztatásból, és önerejükből nem képesek diplomájuk, végzettségük, szakmájuk megújítása révén visszakerülni. Fontosnak tartom azt is, hogy az egyre inkább lefelé szoruló életkor, 40-35 év... - mondjuk, a 40 év feletti foglalkoztatásnál is legyen lehetőség antidiszkriminális eszközök alkalmazásával, a roma származásúaknak minél nagyobb számban a foglalkoztatásba való bevonásával, ezen nyilvántartási adatok tekintetében megismert statisztikák révén is az európai uniós foglalkoztatottsági szinthez való közeledéshez.
Üdvözlendő e törvénytervezetnek az a része, amely az átláthatóságra, a munkaügyi ellenőrzések szervezettségére vonatkozik. Feltétlenül fontos arról beszélnem, hogy fel kell készülnünk egy olyan területre, amely eddig is nehezen volt áttekinthető, a mintegy 700 ezer főt részben vagy egészben, kétlakian vagy főfoglalkozásként, az agráriumban foglalkoztatottak helyzetének drámai változására. Fel kell készülnünk arra, hogy az öt törvény módosításánál nagyon pontos összehangolás szükséges, és a parlament állandó felügyelete, hiszen nem kisebb területhez fog hozzányúlni ez a törvénymódosítás, mint a feketegazdaság kifehérítéséhez, a szürkének pedig a legálisba való áthelyezéséhez.
Egyre nagyobb az igény a különböző társadalmi csoportok területén a nyilvántartások újraindítására; gondoljunk itt a lakóközösségek nyilvántartására. Még olyan javaslatok is előtérbe kerülnek, amelyek teljesen a magánélet tárgykörébe tartoznak. A lakcím-nyilvántartási hivatal törvényi felhatalmazására is sor kerül e törvény keretein belül. Oda kell tehát figyelni, amikor az öt módosításra kerülő törvény összehangolására a miniszter felhatalmazást kap, annak érdekében, hogy ne sérüljenek a személyiségi vagy a csoportos jogok.
Fontosnak tartom azt is, hogy a munkaviszony nyilvántartásához kapcsolódó adatok ellenőrzésére és aktualizálására e törvényi felhatalmazás alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár TAJ-adatbázisai is eseti felhasználásra kerülnek. Ez mindenképpen egy átmeneti időben, de lehet, hogy később is, nagyon fontos abban, hogy ne szaporodjanak azok a nyilvántartások, azok a kártyák, amelyekről itt szó esett.
Az ellentmondások, a félelmek feloldhatók, módosító javaslatokkal fogunk élni, és azt kérjük a tisztelt parlamenttől, hogy e törvény elfogadása, módosító javaslatok esetén is a felhatalmazás ellenőrzésére, ennek fontossága miatt rendszeresen térjen vissza.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť