DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Én szolidáris vagyok önnel. Ön ugyanis egy áldozat, akit ma reggel a megbízói beküldtek egy kis kora hajnali éhgyomorra való gyalázkodásra, és ön ezt a vak ló bátorságával meg is tette. Néhány tényt azért szeretnék a figyelmébe ajánlani.
Az egyik az, hogy a Medgyessy-kormány a hivatalba lépéséhez képest kifizette a még önök által meghirdetett, ámde költségvetési támogatással alá nem támasztott úgynevezett gazdahitelprogram ránk eső 60 milliárd forintos részét. Ezt követően egy hitelkonszolidáció keretében elengedtünk mintegy 60 milliárd forint éven belüli hitelt közel 105 ezer gazdálkodó javára, sőt ezen túlmenően még 25 milliárd forint további hitelt engedtünk el a kedvezőtlen adottságú vagy úgynevezett hátrányos helyzetű térségekben.
Ezenkívül megszerveztük a SAPARD-hivatal akkreditációját - amit önök nem csináltak meg éveken át -, és négy év bénultsághoz képest az év elején felpörögtek a szerződéskötések, illetve megindultak a kifizetések is. Sőt, további két jogcímmel bővítettük a pályázatok lehetséges körét, úgymint az agrártevékenység változatosabbá tételével, illetve a falufelújítással. Hozzáteszem, hogy ezzel - amit önök nem csináltak - további mintegy 60 milliárd forintos forrást mobilizáltunk az agrárium javára.
Az év közepén létrehoztuk az önök által egy kapavágásnyival sem méltatott úgynevezett kifizető ügynökséget, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, a nyár végén pedig megkezdte működését egy szintén új hivatal, amely az uniós csatlakozás intézményi részéhez kapcsolódik, az Élelmiszer-biztonsági Hivatal, mégpedig tizenharmadikként Európában, tehát ebben még néhány mai uniós tagországot is megelőztünk.
Ezen túlmenően az aszály okán egy 10 milliárd forintos vissza nem térítendő kárenyhítő intézkedést hoztunk, továbbá egy újabb 50 milliárd forintos roppant kedvezményes hitelt.
Ha összeadja ezeket a számokat, akkor láthatja, hogy 240 milliárd forintot mobilizált a Medgyessy-kormány a költségvetési számokon túl. A költségvetésben márpedig ebben az esztendőben 230 milliárd forint összeg áll, ami 20 százalékkal több, mint 2002-ben, sőt azt is hozzá kell tenni, hogy az Orbán-Torgyán-kormány idején az agrárium támogatottsági nívója 160 milliárd forintos volt, és a 160 milliárd forinthoz képest az idei 235 milliárd eléggé mutatós szám. Persze azt gyorsan hozzá kell tennem, hogy az önök kormánya, mármint az Orbán-Torgyán-kormány idején ennek a keretnek a java részét többnyire az ön egykori gazdája, Torgyán József barátai hordták szét.
Ehhez még azt is nyugodtan hozzátehetem, hogy történelmi magasságokba szöktek a gépberuházási támogatások; 26 milliárd forintot fordított erre a kormány. Egyébként ön is tudja, hogy ez csak egy részvállalás a gépberuházásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar gazdák mintegy százmilliárd forintot ruháztak be csak a gépekbe, ami mindenképpen az élénkülés jele.
Ezen túlmenően több mint tíz törvényt módosítottunk - még van néhány hátra -, és több száz rendeletet is módosítottunk. Elindítottuk végre az európai uniós igényű gazdaregisztrációt. Több száz fórumon tájékoztattuk a gazdákat a lehetséges támogatásokról, ezen belül mindegyiken elmondtuk, a kormány egyrészt elkötelezte magát azért, hogy kifizesse a 30 százalékos nemzeti kiegészítő részt, illetve az Unió is elkötelezte magát, hogy induló alapon 25 százalékos részt vállal. Ez teljes mértékig biztosított. Egyébként folynak a tárgyalások az Európai Unióval arról, hogy ennek egy részét előlegként fizessük ki, habár azt meg kell jegyezni, hogy ez nem lesz egyszerű feladat, ugyanis az, hogy előleget fizethessünk, ellentétes az uniós gyakorlattal, ugyanis ha az uniós gazdák nem kapnak előleget, akkor megkérdezik, hogy a magyar gazdák miért kapnának. De tárgyalunk róla, főképpen az átmeneti esztendő meg az aszály miatt.
Ezenkívül Záhonyban és Ferihegyen átadtuk a megfelelő, európai uniós igényű állat-egészségügyi és növény-egészségügyi állomásokat. Csak csendben jegyzem meg, hogy a ferihegyi állomásokra fordítandó pénzt - ami PHARE-forrásokból lett volna - még a Boros Imre által elterelt Zala megyei ilyen-olyan programokról hordtuk vissza, hogy ezt meg tudjuk valósítani. Ezenkívül miniszter úr egy sajtótájékoztató keretén belül éppen most jelenti be, hogy elkészült a MEPAR, a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer, azaz amit önök nullpontosan adtak át, mi százszázalékosan lefényképeztük az országot, és a parcellaazonosítás már indulhat.
Ezen túlmenően a társadalmi párbeszéd keretében mintegy módszertani programként megindítottuk az eurofalu programot, beindítottuk az önök által el se kezdett Vásárhelyi-tervet, továbbá az Európa-terv keretében megvalósítottuk, illetve elindítottuk a földért életjáradék programot, valamint az uniós reformok mentén gőzerővel dolgozunk azon, hogy a korábbi, immár avíttnak tekintett normál kifizetési rendszerhez képest bevezessük az egyszerűsített kifizetési rendszert. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Még egy szót: az előző felszólalás címe az volt, hogy a pénz elfogyott, és Brüsszel még nagyon messze van. Én pedig azt mondom, hogy a pénz nem fogyott el, hanem megvalósítottuk a programunkat, és, képviselő úr, önnek Brüsszel valóban messze van.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť