GULYÁS JÓZSEF

Full text search

GULYÁS JÓZSEF
GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Sokan tapasztalatból tudjuk, hogy mennyire megkeseríti az utak mentén élők mindennapjait a tranzitforgalom. Ezen leginkább a jól kiépített gyorsforgalmi úthálózat és az autópályákra terelt forgalom segíthet. Persze, hiába vannak autópályák, ha azok díjszabási tétele, valamint a matricák igénybevételének időtartama nem kedvező az utazni vágyók számára. Holott az autópálya arra való, hogy használjuk, segíti az autósokat, mert rajtuk keresztül gyorsabban, ugyanakkor biztonságosabban és kényelmesebben érik el úti céljaikat.
Az autópályák igénybevételének növekedésével párhuzamosan ugyanakkor csökken a területek, falvaink, városaink környezeti terhelése. Tudjuk, az autópályák meglétükkel jelentősen befolyásolják a környezeti hatásokat. Az autópályán közlekedők többnyire rövidebb úton, kevesebb üzemanyag kibocsátásával jutnak el céljukhoz, szemben azokkal, akik mellékutakon, falvakon keresztül bolyongva kényszerülnek közlekedni. Közösségi érdek tehát, hogy az érintettek közül minél többen vegyék igénybe, minél többen használják az autópályákat.
A Szabad Demokraták Szövetsége az infrastruktúra-fejlesztési hozadékon túl, tehát a gazdasági lehetőségein túl e szempontokat is figyelembe véve támogatja a kormány autópálya-fejlesztési programját. Mindezzel összhangban javasolta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke idén májusban a kormánynak és azon belül a gazdasági és közlekedési tárcának a négynapos matrica bevezetését.
Tisztelt Országgyűlés! Szakértők közül sokan nem fogadták jól ezt a kezdeményezést. Azt feltételezték, hogy a tíznapos, 1900 forintba kerülő matricáról tömegesen állnak majd át az ezerforintos, úgynevezett zöld matricára, és nagyon kevesen lesznek az új belépők. Azt gondolták, nem lesz igazán jelentős az autópályát újonnan igénybe vevők száma. Közel félmilliárdos veszteséget prognosztizáltak a szakértők. Éppen ezért június közepétől, hangsúlyozottan kísérleti jelleggel a nyári turistaszezonra került bevezetésre a négynapos matrica az M1-es, M3-as és M7-es autópályákon.
Bíztunk abban, hogy az előzetes félelmekkel szemben nem lesznek komoly veszteségei az Állami Autópálya Kezelőnek, így a költségvetésnek sem. Bíztunk abban, hogy az új matrica következményeként többen választják majd a sztrádákat, mint hogy lakott területek érintésével lassabban, körülményesebben jussanak el. Nos, ma már tudjuk, tény, hogy a zöld matricából minden előzetes számítással ellentétben, valamennyi prognózisra rácáfolva, 1,2 millió darabot értékesítettek. A négynapos matrica bevezetésének következményeként 15-20 százalékkal nőtt az autópályák forgalma, az autópályát használók aránya, vagyis ennyivel többen kerülték el a lakott területeket.
(9.30)
Örömmel fogadtuk, hogy a gazdasági, közlekedési tárca felvállalta az SZDSZ kezdeményezését, mert nemcsak a leegyszerűsített költség-haszon elemzésből indult ki a tárca, hanem felvállalta a lehetséges veszteséget is, tudva azt, hogy az intézkedés nem csak a beszedett díjon keresztül térülhet meg.
Számba vette a tárca vezetése a környezeti hatásokból fakadó előnyöket is, az önkormányzatok érdekeit és az érintett települések lakóinak igényeit is. Kedvező fejlemény, hogy nem kellett pótlólagos hozzájárulás, sőt a matrica bevezetése következményeiben nemhogy nullszaldós lett volna, hanem mintegy 217 millió forint többletbevétellel gyarapította az államkasszát.
Elmondható tehát, hogy egyértelműen bevált a kezdeményezés. A nyári szezon végét követően feltettük a kérdést, hogy ha egyszer bevált ez a kezdeményezés, miért nem folytatjuk. A tranzitforgalom által érintett lakosok számára ugyanis nem csak a nyári hónapok okozhatnak gondot.
Azokkal az előnyökkel, amelyekkel a négynapos matrica bevezetése járt, az őszi, téli, tavaszi hónapokban is számolnunk kell. Kuncze Gábor ezért javasolta, hogy az olcsóbb és sokak által igénybe vett matrica forgalmát, használatát egész évre terjesszük ki. Úgy tűnik, hogy a javaslat elől most sem zárkózik el a gazdasági, közlekedési tárca vezetése.
Örvendetes számunkra és nyilván a matricát igénybe vevők számára is, hogy Csillag István szakminiszter a napokban úgy nyilatkozott, a tárca előkészítette, hogy december közepétől, december 15-étől ismét igénybe vehető legyen a négynapos matrica. Ne felejtsük el, hogy a legtöbb család ekkor látogatja meg rokonait. Nagyon jelentős az átmenő forgalom Magyarország útjain, nagyon sokan veszik igénybe ilyenkor az utakat.
Minden okunk megvan arra, hogy a nyári bevezetést követően bízzunk abban, hogy az ünnepek közeledtével – majd azt követően is – sok honfitársunk veszi majd újra igénybe ennek okán az autópályákat. Ismét több autó lesz tehát az autópályákon, és ezzel kevesebb az alsóbb rendű útvonalakon, a lakott településeken. Vagyis gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb lesz a közlekedés. Ez pedig mindannyiunk érdeke.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť