TÖRÖK ZSOLT

Full text search

TÖRÖK ZSOLT
TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Október 4., október 14., október 15. - a magyar nemzet gyásznapjai. Ezek is.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Az utóbbi két hétben három csecsemőgyilkosságra derült fény. A három kisgyermek elvesztése az egész nemzet számára felbecsülhetetlen veszteség. Mert minden élet elvesztése az. De a csecsemőké? Minden jóérzésű embert felháborít és elszomorít, ha ezekről a dolgokról hall. Mint ismeretes, október 4-én Nagykőrösön egy kukában, október 14-én Tatabányán egy bokor alatt, október 15-én Diósviszlón egy udvari vécében találtak rá egy-egy újszülöttre.
Az utóbbi évtizedekben folyamatosan csökkent ugyan ezen bűnök száma, de egy ilyen eset is sok. Sokk. Most két hét alatt három csecsemőt vesztettünk el. Mi, felnőttek, magyarok, emberek. Aggasztó, hogy bár a kormányzat és szinte minden kormányzat sokat tesz e bűncselekmények visszaszorítására, például gyermekmentő inkubátorok kihelyezésével, mégis van csecsemőgyilkosság. Nemcsak kriminológiai esetekről van szó, nemcsak bűnesetekről van szó. A megelőzésre, a biztonságérzet növelésére és a felvilágosításra kell a hangsúlyt fektetni. A terhességek eltitkolását és a legfőbb bűnt kiváltó okokat napokig lehetne sorolni. Nem mehetünk el azonban szó nélkül ezen események mellett. A figyelemfelhívás - a mai is - csak egy lépés. Tettekre is szükség van. Fontosnak tartom, hogy minden lehetőséget megadjunk a krízishelyzetbe kerülő kismamáknak.
Ezt szolgálta a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében általunk elfogadott országgyűlési határozat. Ezt szolgálta a gyermekvédelmi törvény módosítása is, melyet a köztársaság kormányának javaslatára fogadtunk el 2002 második felében. Törvénymódosításunk értelmében, ha egy anya a terhességét titokban akarja tartani, akkor kérésére az ország bármely településén lévő, családok átmeneti otthonának be kell őt fogadnia. A gyermekét megtartani nem kívánó anya gyermekét örökbe adhatja, melyhez a hozzájáruló nyilatkozatot bármely település jegyzője, illetve gyámhivatala előtt megteheti, ezzel is segítve az anonimitásukat.
De hiába megfelelő a törvény, ha arról a nehéz helyzetbe került anyák nem értesülhetnek. Ez ügyben lépnünk kell, hogy mindenki tudjon a lehetőségekről, hogy minden várandós biztonságban érezhesse magát, hogy tudja, kik és miben segíthetnek. Mert mi segítő kezet kell hogy nyújtsunk. Segítenünk kell, hogy ne kelljen ártatlan gyermekeknek meghalnia.
Tisztelt Ház! A terhességüket titkoló anyák nem kerülnek kapcsolatba sem a védőnői hálózattal, sem a gyermekvédelmi szolgálattal, akik eligazítást adhatnának arról, hogy hová fordulhatnak segítségért azok, akik bármilyen oknál fogva nem szeretnék, ha terhességük kitudódna. Titokban tartják, mert félnek. Félnek többek között a családon belüli erőszaktól, melynek visszaszorítása érdekében az első lépéseket már megtettük.
A megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt. Fel kell világosítani mindenkit, hogy van segítség. Éreztetni kell, hogy található megoldás a gondjaikra. Már az iskolai nevelés folyamán a szakszerű és teljes körű felvilágosítással elérhetjük, hogy csökkenjen a nem kívánt terhességek száma; ezáltal csökkenhetne a tragédiák száma is. Tudjanak arról a fiatalok, hogy van segítség. Ha más nem, hát örökbe adhatják gyermeküket, és bár ez is nagy trauma, melyet nehéz feldolgozni egy anyának, még mindig kisebb, mintha azzal a tudattal kellene élnie, hogy elvette gyermeke életét.
Javaslom tájékoztató anyagok elkészítését a minisztérium támogatásával, melyben a lehetőségekről tájékoztatást kaphatnak azok a veszélyeztetett anyák, akik már az iskolarendszerből kikerültek. Ki kell használnunk a média adta lehetőségeket is. Felvilágosító műsorok sugárzásával, az informáltság ily módon történő növelésével is csökkenthető lenne a csecsemőgyilkosságok száma.
Kiemelten fontos, hogy az emberek ne legyenek közömbösek. Figyeljenek fel, vegyék észre, ha valaki a környezetükben bajba került. Oda kell figyelnünk egymásra, embertársainkra. Ha kell, értesítsék a védőnőket, a gyermekvédelmi szolgálatot, a papot, a körzeti orvost. Mindegy, hogy kit, csak legyen valaki, aki felkarolja, támogatja a krízishelyzetbe kerülteket.
Tisztelt Képviselőtársaim! Keressük együtt azokat a lehetőségeket, melyekkel ezen a problémán segíteni tudunk. Tegyünk meg mindent azét, hogy soha többé ne legyenek október 4-ék, október 14-ék, ne kelljen úgy kezdeni egy parlamenti ülést, hogy ezek a napok is a magyar nemzet gyásznapjai.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť