IVANICS ISTVÁN

Full text search

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Először is, messzemenően egyetértek képviselőtársammal, hogy valóban, a költségvetési bizottság benyújtott javaslatai új helyzetet teremtettek, szükséges, hogy ezt fel tudjuk dolgozni. Úgy gondolom, a képviselők megbecsülését is jelzi az, ha erre lehetőséget ad az elnök úr.
Mindjárt egy dicsérettel kezdem a költségvetési bizottság részére. Én úgy gondolom, hogy az önmérséklésnek nagyon szép példáját javasolja a költségvetési bizottság a pénzügyminiszter úr részére, ugyanis ha jól meggondoljuk, akkor a 7. pontban, ahol a 11. § (1) bekezdését módosítja, és kiveszi a c) pontot a törvényjavaslatból, amely úgy hangzik, hogy “az adótörvények értelmezése kérdésében az adóhatóság számára kötelező iránymutatást adhat a pénzügyminiszter”, ha ezt jól megvizsgáljuk, és etimológiailag is megnézzük a mélyét ennek a dolognak, akkor gyakorlatilag ez egy abszolút biankó csekk a pénzügyminiszter szabad garázdálkodására, hogy finoman fejezzem ki magam. Az én javaslataim is végeredményben a 11. § (1) bekezdéséhez kapcsolódnak, ahol a d) pontban szerepel az a megközelítés, hogy a pénzügyminiszter a törvényesség és a szakszerűség ellenőrzése érdekében az adóhatóságok vezetőitől jelentéseket, beszámolókat kérhet, bármely adózó ügyéről tájékoztatást kérhet. Tehát ha jól megnézzük ezt a kérdést is, akkor ez egyáltalán nem egy ilyen általánosságokban megfogalmazott dolog, hiszen itt a pénzügyminiszter valójában nem határozza meg, hogy milyen tájékoztatást kérhet az adózókról, nincs konkretizálva, így a törvényjavaslatnak ebben a formájában bármilyent kérhet. Melyik adózóról kérhet a pénzügyminiszter tájékoztatást? A javaslat írja le, hogy bármelyikről. És máris ott tartunk, hogy az összes adózó összes adata a pénzügyminiszter rendelkezésére állhat - törvényesen. Ügyes.
(19.10)
Minek bajlódni az adatmentéssel? Csak belekötnek. Nem kell az a bizottság, az a vizsgálóbizottság! Ugyan! Sokkal jobb egy kiskaput nyitni, ez már bevált néhány helyen, ebből lett már pénzmosás és sok minden más probléma. Tehát úgy gondolom, itt is folytatni kell ezt az önmérséklést, és kérem képviselőtársaimat, hogy fogadják el ezt a módosító javaslatot, amely az eredeti ajánlásban a 2. pont alatt jelent meg. Igaz, hogy nem támogatta az előterjesztő, de úgy gondolom, hogy képviselőtársaimon még sok múlhat ebben a tekintetben.
Úgy gondolom, érdemes odafigyelni arra is, hogy az ajánlás is milyen finoman fogalmaz ezzel kapcsolatban. Korábban ez nem volt ilyen határozottan kimondva, de gyakorlatilag az előző törvények, az előző módosítások is foglalkoztak ezzel a kérdéssel, de ebben a formában vagy majdnem pontosan ebben a formában a 2003-as költségvetéssel kapcsolatos módosítások alkalmával jelent meg ez a módosítás. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen, elnök úr. Majd folytatom egy másik hozzászólással.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť