DOBÓ LÁSZLÓ

Full text search

DOBÓ LÁSZLÓ
DOBÓ LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség mindig különös figyelmet szentelt a határainkon túli missziók megítélésének. Nincs ez másként az iraki válság megoldására létrejött nemzetközi misszióban történő magyar szerepvállalásnál sem.
2003. június 3-án frakciónk hozzájárult, hogy az akkor megszületett ENSZ-felhatalmazás alapján egy 300 fős, szállító feladatokat ellátó kontingens 2003. december 31-ig, de legfeljebb hat hónapra Irakban szolgálatot teljesítsen. Itt szeretném újra felhívni a figyelmet, hogy a frakciónk ragaszkodott az ENSZ BT felhatalmazásához, hiszen a frakció álláspontja az volt - és most is az -, hogy egy-egy katonai misszió legalább annyira külpolitikai kérdés, mint katonai és nem utolsósorban költségvetési is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mivel a magyar katonák kiválóan oldják meg és végzik feladatukat Irakban, teljesen természetesnek tartjuk, hogy a lengyel védelmi minisztériumon keresztül a lengyel parancsnokság megkereste többek között hazánkat is a további katonai jelenlét biztosításának kérdésében. Egyértelmű és világos számunkra, hogy az iraki misszió jelenlegi állása miatt újabb sorsfordító döntés elé kerültünk, mely látszólag arról szól, hogy a magyar jelenlét változatlan formában 2004. december 31-éig meghosszabbodjon. Szeretném azonban leszögezni, hogy mivel a lengyel parancsnokság alatt több NATO-tagállam katonái szolgálnak, ezért a Fidesz-frakció és jómagam is egyetértünk azzal, hogy a következő év végéig a magyar jelenléthez a parlament hozzájáruljon, tehát ehhez támogató szavazatunkat fogjuk adni.
(20.20)
Szeretném hangsúlyozni: az, hogy több NATO-tagország is a lengyel parancsnokság alatt szolgál, jelentős mértékben befolyásolta a frakció döntését.
Viszont a hozzájárulásunkkal együtt fel kívánjuk hívni a kormány figyelmét az alábbiakra; elsősorban arra, amit már a kisebbségi vélemény ismertetésekor is elmondottam, hogy a demokratizálódási folyamat tovább fog tartani, mint azt eddig bárki gondolta volna. Bár ENSZ-felhatalmazás van az iraki válság megoldását biztosító katonai jelenlétre, szeretnénk felhívni még egyszer, nyomatékosan a figyelmet arra, hogy az európai katonai nagyhatalmak közül sem Franciaország, sem Németország, sem Olaszország nem vállal fegyveres jelenlétet.
Talán mindenkiben felvetődik az a kérdés, hogy mi lehet ennek az oka. Nem játszott döntő érvet, hogy miért támogatja a frakciónk ezt az előterjesztést, habár bizonyára rég volt már szerencsénk együtt állomásozni a mongol katonákkal, de elsősorban nem volt ez a szempont döntő a határozatunk meghozatalakor. Az viszont igen, hogy Magyarország a lehető leggyorsabb megoldásban érdekelt. Abban érdekelt, hogy Irakban minél hamarabb a jelenleg ideiglenes kormány és a rendvédelmi szervek el tudják kezdeni a működésüket, és polgári irányítás alá tudják vonni Irak teljes területét. Azt szeretném kérni mind a miniszter úrtól, mind a jelen nem lévő külügyminiszter úrtól, hogy a magyar diplomácia tegye meg a kellő erőfeszítéseket az irányba, hogy Irak mihamarabb polgári irányítás alá kerüljön.
Végül, de nem utolsósorban az iraki válságban vállalt magyar misszió költségei miatt nehezen tervezhetővé válik a honvédelmi költségvetés. Ezt a bizottság ülésén Juhász Ferenc megerősítette, miszerint másfél milliárd forintba kerül a hosszabbítás költsége. Ezért javasoljuk - és itt elsősorban nemcsak az iraki misszióról van szó, hanem összességében a magyar külföldi katonai szerepvállalásról -, hogy a kormány és a parlamenti pártok vezetői együtt próbáljanak megállapítani egy felső határt, amely fölé nem mehet a külföldi magyar szerepvállalásból fakadó védelmi kiadás a jövőben.
Összegzésképpen el szeretném mondani, hogy a jelenlegi hosszabbításról szóló határozatot a frakciónk támogatni fogja, viszont elvárja a kormánytól, hogy az iraki magyar szerepvállalást a fent vázolt körülmények miatt a lehető legnagyobb gondossággal vizsgálja, és hosszabb távú elképzeléseit tárja a parlamenti pártok és a nyilvánosság elé.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť