ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr, és talán Németh Imre miniszter úrnak szeretném mondani, néha kicsit érdemes lenne szerényebbnek lenni bizonyos képviselőkkel szemben használt jelzőkkel kapcsolatban. Nem biztos, miniszter úr, hogy ön adott esetben mindenben über okos, ez sem biztos.
Szeretném, ha esetleg majd Tabajdi Csabával, parlamenti képviselővel konzultálna, hogy ezelőtt három héttel Brüsszelben a biztos úr részéről azon a konzultáción, amelyen magyar képviselők is kint voltak, mi hangzott el; nem akarom ecsetelni. Nem akarom, de érdemes lenne Tabajdi Csabával is konzultálni. Bizonyos kérdésekben szomorú a helyzet, ezt, azt hiszem, ön is tudja és érzi.
A másik pedig a visszafelé mutogatás kérdése. Ha jól tudom, '98 áprilisában kezdődtek el a fejezetek tárgyalásai, amelyek a tavalyi év végével kerültek lezárásra. A tavalyi év szeptemberéig egyáltalán nem volt biztos és tiszta, hogy Magyarország csatlakozása mikor következik be; mert nem volt biztos. Reménykedtünk, hogy 2004-ben Magyarország csatlakozik, de a fejezetekből akkor még mindig hat rész volt vissza, amelyeket a szocialista kormány zárt le. Tessenek visszaemlékezni a PHARE-pénzek felhasználására! És amikor nekiállunk visszafelé mutogatni, mi történt egyáltalán a PHARE-pénzek felhasználásával?
Ma délelőtt ön is itt volt, amikor a napirend előttit próbáltam elmondani, minden uniós forrás utófinanszírozás elvén működik. (Gőgös Zoltán: Erről beszéltünk!) Amikor beszélünk mezőgazdasági támogatásról, beszélünk vidékfejlesztésről, akkor nagyon pontosan oda kell tenni azt a kormányzati garanciát, azt az önrészt, amit egyrészt az önkormányzatoknak, gazdálkodóknak hozzá kell rakni, és a programnak bizonyos szakaszát és részét teljesíteni kell ahhoz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy valóban eredményes is tudjon lenni. És ahhoz olyan garanciák kellenek, amelyekben a pénzügyi elszámolás is teljes egészében meg tud valósulni.
Azért is mondom és azért is kérem, hogy ebben a tekintetben inkább legyünk óvatosabbak a kijelentéssel, ne okozzunk túlzott optimizmust senki részére, hanem valóban úgy készüljünk fel, hogy ne negatív jelzőkkel illessék a magyar rendszert, és nehogy az legyen a következménye, hogy valami oknál fogva a folyósítás meg fog akadni. Mert akkor hullik igazán önre is, meg a kormányra is az a negatív állampolgári megítélés, hogy csak beszéltünk, csak beszéltek, és a végrehajtás területén bizonyos dolgok nem történnek meg.
Ezért is szeretném kérni, és főleg a vidékfejlesztésnél át kellene gondolni, hogy az utóbbi lépések a vidékfejlesztés területén mit jelentenek uniós felfogás szerint, és abba az irányba kellene a kistelepülések polgármestereit, jegyzőit felkészíteni, hogy mind a vidékfejlesztésre, mind a megtartóképességre, mind a szociális, munkahely-teremtési kérdésekre maximálisan fel tudjanak készülni, hisz az FVM-hez hozzátartozik maga a vidékfejlesztési terület is. És én tényleg kérnék mindenkit arra, hogy ne egymásra alkalmazzunk jelzőket, mert nem biztos, hogy a képviselő úr által elmondottban, ha esetleg maga a miniszter úr nem is érti meg, rossz szándék vagy adott esetben a miniszter úr lejáratása fogalmazódik meg.
Köszönöm a figyelmünket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť