KÖRÖMI ATTILA

Full text search

KÖRÖMI ATTILA
KÖRÖMI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A hírek és a kormány is azt kommunikálta, azt ismerte el, hogy a legnagyobb leépítés és a legnagyobb elbocsátás a honvédelmi tárcát fogja érinteni. Ezt a Fidesz-frakció által vállalható és részletesen kibontott, ehhez tartozó hozzászólásunkat Simicskó képviselő úr az előző hozzászólásában elmondta.
Én arra szeretnék utalni, hogy a kormány ezzel a példátlan lépésével tulajdonképpen nem csupán - a csupán szót idézőjelbe tenném - a választási ígéreteit szegte meg, mármint hogy nem lesz leépítés a honvédelmi tárcánál sem, hanem jogilag is erősen aggályos ez a lépés, ugyanis a 61/2000. (VI.21.) számú országgyűlési határozatban 11 pontban és 19 alpontban foglalta össze akkor az Országgyűlés a honvédelem hosszú távú stratégiai teendőit, a haderőreform hosszú távú stratégiai lépéseit. Ezt az országgyűlési határozatot 2000 júniusában a Szocialista Párt frakciója is kivétel nélkül támogatta. Ezt a határozatot úgy tudta akkor elfogadni a parlament, hogy hosszas, csaknem egyéves egyeztető tárgyalásokat folytatott akkor a polgári kormány kijelölt tárgyaló delegációja az ellenzékkel, és bizony elég kíméletlen kommunikációs csaták után, de mégiscsak a parlament egyezséggel tudott pontot tenni ennek a vitának a végére. Magyarul, a szocialista kormány jelenleg is hatályban tartja a 61/2000-es határozatot, amely szöges ellentétben van az önök által benyújtott költségvetés honvédelmi tárcát érintő fejezetével, ugyanis ez a haderő-átalakítás kifejezetten hosszú távra gondolkodik, és megkérdőjelezi annak a sikerét, hogy az önök kapkodó és leépítő költségvetésével sikerül-e biztonságosan átalakítani a sorozott haderőt szerződéses haderővé. Ugyanis amikor ez az elfogadott határozat napvilágra került, akkor a honvédségben, a honvédség állományában hónapról hónapra növekedett a szerződéses katonák jelentkezési szándéka; vannak olyan laktanyák és dandárok, ahol csaknem százszázalékos a feltöltöttség, és ennek a honvédelmi tárcának ez a költségvetése tulajdonképpen a honvédelem stratégiai átalakításába vetett hitet bombázza szét a jelenleg is szolgálatot teljesítő szerződéses állománynál, és azoknál, akik esetleg ilyen szolgálatot vállaltak volna a jövőben.
Simicskó képviselő úr részletesen elmondta a kifogásainkat. A benyújtott módosító javaslatok során lesz módunk arra, hogy kitérjünk külön a szerződéses és hivatásos állomány elhelyezési körülményeinek, javadalmazásának jobbító szándékú módosítására, lesz módunk arra, hogy kifejtsük a véleményünket, mekkora kárt okozhat az ország biztonságának a katonai titkosszolgálatoknál tervezett 30, illetve 10 százalékos leépítés. Ezért én azzal szeretném befejezni a hozzászólásomat, hogy a honvédelmi tárca vezetője, Juhász miniszter úr dicsekedett leginkább a kormány részéről azzal, hogy ennek a benyújtott költségvetésnek a fő nyertese a honvédelmi tárca. Én szeretném módosítani az ő szavait, nyilván ő sem így gondolta; ennek a benyújtott javaslatnak a nyertese a honvédelmi miniszter úr, mert a helyén tudott maradni, a vesztese pedig a tárcája, mert példátlan méretű leépítés és akár ingatlanelkótyavetyélés is lehet ennek a költségvetési javaslatnak a vége, ugyanis a tárca a több mint 40 milliárdos többletet arra kapja a kormánytól, hogy a leépítést finanszírozza 40 milliárdos költségből. Ez egyszerűen példátlan és támogathatatlan a részünkről.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť