KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Megmondom őszintén, hogy az elmúlt napokban - különösen a bizottsági üléseken, de a mai napon is - csodálattal hallgattam néhány képviselőt, aki szemrebbenés nélkül vette a bátorságot ahhoz, hogy olyan dolgokat kérjen számon ezen a kormányzaton, amit az előző kormányzat egyszerűen nem csinált. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Tipikus példája ennek Áder képviselő úr, frakcióvezető úr felszólalása, aki sorozatosan olyan dolgokat kért számon a mostani kormányzaton, amit még véletlenül sem csinált az előző kormányzat idején. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: 2004-ről beszélünk! - Mit ígértetek?) Képviselő urak, van még elég idejük, fölállhatnak, elmondhatják a véleményüket, miután én befejeztem a hozzászólásomat.
A bizottsági vitákban, illetve a mai napon én nem hallottam egyetlenegy olyan megjegyzést sem, vagy csak nagyon keveset, amely arra utalt volna, hogy önök, ellenzéki képviselők nem értenek egyet azokkal a legfontosabb célokkal és célkitűzésekkel, amelyeket a kormányzat megfogalmazott, amelyekkel együtt ezt a költségvetést benyújtotta a Háznak.
(15.30)
Ezt követően eléggé érdekes az, hogy képviselőtársaim olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek egyrészt az adóterhek csökkentésére, másrészt a kiadási tételek növekedésére, növelésére vonatkoztak. Ha ezt józan paraszti ésszel egyszerűen átgondoljuk, nem kell hozzá különleges közgazdasági ismeret, ez a feltétel eléggé nehezen biztosítható, ellenben nem hallottam olyan javaslatot, hogy hogyan lehetne növelni azokat a bevételeket, amelyekkel azokat a többletigényeket, amelyeket az ellenzéki képviselő urak megfogalmaztak, biztosítani lehetne. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem átlátható a költségvetés, azért!)
A képviselő urak továbbra sem tudják megállni - csak a televízió nézőinek mondom -, hogy közbekiabáljanak, és megvárják amíg sorra kerülnek, és válaszolni tudjanak az általam elmondottakra. (Vincze László: Ne hisztizz, beszélj! Mit hisztizel?)
Úgy gondolom, hogy egy felelősen gondolkodó kormány a lehetőségek figyelembevételével dönthet a terhekről… Az MSZP-frakció az elmúlt hetekben azon dolgozott, és a következő hetekben azon fog dolgozni, hogy ezek a terhek, az adóterhek minél kevésbé növekedjenek, elviselhető mértékűek legyenek, ne jelentsenek a versenyképesség szempontjából a gazdasági társaságoknak olyan hátrányokat, amelyek megakadályoznák a későbbiekben az európai uniós csatlakozást követően a versenypozíciók megerősítését. (Folyamatos közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Úgy gondolom, hogy egy felelősen gondolkodó kormány nem követheti azt a gyakorlatot, amit követett az előző kormányzat – és itt nem visszamutogatásról van szó, tisztelt képviselőtársaim, hanem egyszerűen arról a tényről, hogy ez a kormány törvénytisztelő kormány (Felzúdulás a Fidesz soraiban: Ugyan már! - Dr. Kontrát Károly: Dehogynem! Azt csinálod!), ez a kormány az előző kormány által meghozott intézkedéseket végre kívánja hajtani, azokat meg kívánja valósítani, és például azokat a döntéseket, amelyeket a Széchenyi-terv kapcsán, különböző útépítések és egyebek kapcsán az előző kormányzat az utolsó heteiben, amikor már ügyvezető kormányként működött, meghozott, ennek ellenére ez a kormányzat végre fogja hajtani, és meg fognak épülni.
Azok az ellenzéki képviselő urak, akik esetleg most polgármesterként dolgoznak - például Tállai képviselő úr -, egyetlenegyszer sem jelentették be itt, a Parlament épületében, hogy annak az elkerülő útnak, ami például Mezőkövesdet kerülné el, a megépítésére nincs szükség, ezeknek a forrásait is ennek a kormányzatnak kell megteremtenie. A vidék Magyarországa számára azok a programok, amelyek megfogalmazódnak ebben a költségvetésben, úgy gondolom, elsődleges fontosságúak. Egyetlenegy ellenzéki képviselő sem kérdőjelezte meg azt, hogy nincs szükség autópálya-építésre (Babák Mihály: M5!), nincs szükség azoknak a közutaknak a korszerűsítésére (Babák Mihály: 44-es!), amelyek 10-12 év óta eléggé elhasznált állapotban vannak.
Ma már vidéken a legtöbb ember véleménye az, hogy a vidéki fejlődés és előrelépés egyik legfőbb akadálya az, hogy ezek az utak és az úthálózatok olyan állapotban vannak, ami a továbbiakban már tűrhetetlen és felújításra szorulnak. Ehhez szükségesek az európai uniós források, amelyek fogadásához szükséges intézményrendszer létrehozásáról az előzőekben már egy kétperces hozzászólásban beszéltem. Ennek a kormányzatnak kellett az elmúlt hetekben, hónapokban rohamszerűen (Közbekiáltások a Fidesz soraiból: Másfél év!) ezeket az intézményrendszereket létrehozni ahhoz, hogy működőképesek legyenek. (Egy hang a Fidesz soraiból: Az elmúlt 40 év!)
Egy másik témakörről is szeretnék beszélni, amely a vidéki Magyarországot ugyanolyan súllyal érinti… (Közbeszólásra): Úgy látom, a képviselő urak nem tudnak megnyugodni. Vegyenek be talán nyugtatót, és akkor kevésbé lesznek idegesek. (Az elnök csenget. - Egy hang a Fidesz soraiból: Valamit halljunk!))

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť