LENGYEL JÁNOS

Full text search

LENGYEL JÁNOS
LENGYEL JÁNOS (Fidesz): Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdaság témájában nagyon sokszor elbeszélünk egymás mellett. Nem hiszem, hogy jó dolog az, hogy mindig csak visszafelé mutogatunk, hogy hol rontottuk el, akár a kárpótlásnál. Egyet tudomásul kell venni, ha tetszik, ha nem tetszik: ebben a parlamentben ma már nincs egyetlenegy párt sem, amelyik ne lett volna Magyarországon a rendszerváltást követően kormányzó párt. Ma a mezőgazdaság olyan helyzetben van, és a 2004-es költségvetéssel óhatatlanul az Unió cseng mindig vissza a fülünkbe, hisz a nyakunkon van az Unió, mert öt-hat hónap múlva - többen itt elmondták - az uniós csatlakozás előestéjét éljük meg.
Nagyon röviden a következőt szeretném mondani: a miniszter úr is, illetve többen elmondták, hogy 2002-ben a mezőgazdaság olyan helyzetben volt több összetevő miatt, több olyan külső és belső hatás miatt, időjárási viszonyok miatt, ami bizonyos nehézségeket okozott, ugyanakkor a tőkeszegénység nemcsak 2000-es keletű, hanem sokkal régebbi, ma is megéljük a tőkeszegénységet, a műszaki-technikai színvonalnak a hiányát és a hátrányát jelen pillanatban.
Egy dolgot tudomásul kell venni mindannyiunknak: a Magyarországon élő lakosság több mint 50 százalékának a közérzete múlik azon, hogy a mezőgazdaság, az agrárium jó évet zár vagy rossz évet zár. Ha a mezőgazdaság jó évet zár, akkor jó a közérzetünk, ha rossz évet, akkor igen rossz a közérzetünk, függetlenül attól, hogy a népgazdaságból a részesedése 4 százalék alatti. Ez a szám akkor egészen másképpen tűnik, ha melléteszem az 50 százalék fölöttit. Tehát ne becsüljük le a mezőgazdaságot, mert a mezőgazdasággal egyetemlegesen lebecsüljük a vidéken élő lakosságot is.
Most, az uniós csatlakozás előtt a miniszter úrnak és a kormány tagjainak nem az ellenzékkel kell megvívni a küzdelmet, a kormánnyal kell megvívni a küzdelmet annak érdekében, hogy ha úgy lett elfogadva, és az utófinanszírozás (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) lett elfogadva, akkor az előfinanszírozásnak a feltételeit megteremteni...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť