DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Én azt hiszem, nem túlzok, amikor azt mondom, hogy a kormány megint kényszerhelyzetbe hozta (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) az Országgyűlést magát.
Érdemes megnéznünk azt, hogy mi volt az első javaslata a kormánynak, amikor az Afganisztánba küldendő két magyar katonáról szóló országgyűlési határozati javaslatot beterjesztette a Ház elé. És ha megnézzük azt, hogy az elmúlt két hét alatt mi változott, akkor az jól mutatja azt a folyamatot, amivel a kormány valóban szerette volna és szeretné most is döntési kényszerhelyzetbe hozni az Országgyűlést. Két hét alatt annyi minden változott, hogy a kettő katonából ötven fő lett, a NATO-parancsnokságokról szóló elhatározás és döntés eltűnt a javaslatból, a Magyar Honvédség kötelékéből vezényelhetnek katonákat Afganisztánba direkt és egyenes módon a jelenlegi beterjesztett javaslat szerint.
Ugyanakkor pozitív elmozdulások is érzékelhetők, amint az előbb már említettem, mégpedig egyrészt egyfajta létszámkorlátozás mégiscsak bekerült ebbe a javaslatba - igaz, a kettőből ötven fő lett -, ugyanakkor pedig a határidő-korlátozás is, amit a Fidesz részéről javasoltunk, hogy arról szóljon az országgyűlési határozati javaslat, hogy addig teljesíthessék a magyar katonák a szolgálatukat Afganisztánban, amíg a NATO látja el ott a parancsnokságot, és az önálló határozati javaslati formát is elfogadta a kormány.
Én úgy érzem, hogy az elmúlt időszakban, az elmúlt két hét alatt legalább kétszer sajnos nem mondott igazat a kormány. Egyrészt azért, mert eredetileg arról beszéltek, hogy csak és kizárólag pusztán kettő magyar katonát szeretnének átvezényeltetni Lisszabonból, akik NATO-parancsnokságon teljesítenek szolgálatot, Afganisztánba, igazából pedig most, a második esetben furcsa módon eltűnt az eredeti javaslatból az, hogy a különböző NATO-parancsnokságokon szolgálatot teljesítő magyar katonák vezényléséről lehet csak és kizárólag szó.
Én azt tudom mondani, hogy egy kicsit olyan az eljárásnak a mikéntje, mint az a bizonyos, mindannyiunk által jól ismert mese, amikor a farkas szeretne a malackákhoz bejutni, a malackák házába, és először csak az egyik lábát próbálja meg benyújtani, a végén pedig megeszi, vagy szeretné megenni a malackákat. Ezzel a kettő kicsiny magyar katonával, aki szeretne átmenni Lisszabonból Afganisztánba, ezzel próbálja meg a kormány kicsikarni az Országgyűlés döntését, hogy ugyan, kérem, ez egy bagatell döntés, csak két katonáról van szó, ez nem csapatmozgás, hanem csak két katona átküldéséről van szó. (Folyamatos zaj.) Ezt követően persze kiderül, hogy létszámkorlátozást sem szeretne a kormány ebben az országgyűlési határozati javaslatban megfogalmazni, tehát bármennyi magyar katonát (Az elnök csenget.) szeretne átküldeni.
Azzal, hogy végül is az ötven főt elfogadtuk, én úgy érzem, hogy jelentős mértékű elmozdulás történt. És mindannak ellenére, hogy a kormány igazából nem vett minket partnerszámba, nemcsak az ellenzéket, hanem magát az Országgyűlést sem, én úgy érzem, hogy a NATO-kötelezettségeink teljesítése érdekében valóban - mindennek ellenére, hogy ilyen eljárási módot alkalmazott a kormány - el kell hogy fogadjuk ezt a javaslatot.
Viszont a jövő szempontjából én valóban azt szeretném tanácsolni a kormány tagjainak, hogy ténylegesen és hitelesen, őszintén tárják föl, hogy mit szeretnének, milyen célkitűzéseket akarnak megvalósítani, mert akkor számíthatnak arra, hogy ha szakmai érvekkel alá tudják támasztani a szándékukat, akkor mi ezt el tudjuk fogadni.
Most megtehetnénk még azt, hogy különböző módosító javaslatokkal állunk elő, de akkor valószínűleg az a vád érne minket, hogy ismételten húzzuk az időt, és a Fidesz mindig mindennek keresztbe tesz. Szó sincs erről! Ha kellő szakmaisággal megalapozott országgyűlési határozati javaslatokat vagy törvényjavaslatokat nyújtanak be az Országgyűlés elé, igenis, a Fidesz partner ezeknek az elfogadásában.
Ennek szellemében én azt kérem az Országgyűlés ellenzéki képviselőitől, hogy ebben az esetben tekintsen el a kormány hibáitól, tekintsen el a kormány késlekedéseitől, és tartsa szem előtt azt, hogy ez egy NATO-kötelezettségvállalás, és ezért, nem jó szájízzel, hiszen a kormány óriásit hibázott ebben az esetben, de fogadjuk el ezt az előterjesztést.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť